Recept Courgettes met gekruid gehakt

Courgettes met gekruid gehakt

Beeld COLOURBOX

Ingrediënten 4 personen

• 2 courgettes
• 400 gram rundergehakt
• 4 gedroogde Chinese paddestoelen (shiitake)
• 3 teentjes knoflook
• 1 ui
• klein stukje gemberwortel (2 cm)
• 1 groene peper
• 1 serehstengel
• 2 theelepels bruine suiker
• 1 eetlepel sojasaus
• 1 theelepel zout
• 300 gram rijst
• 4 takjes korianderblaadjes
• 1 eetlepel citroensap
• 3 eetlepels olie
• 2 theelepels sesamolie

Bereidingswijze 

Leg de gedroogde Chinese paddestoelen in een kommetje met een deciliter heet water en laat ze een half uurtje weken. Spoel de paddestoelen goed af onder de koude kraan en snijd ze fijn. Gooi het weekwater niet weg, maar schenk het door een zeefje in een ander kommetje.

Doe het gehakt in een grote kom. Pel de knoflookteentjes en snijd ze doormidden. Pel de ui en snijd deze grof. Schil het stukje gemberwortel en snijd het fijn. Snijd de groene peper in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de peper klein. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel in ringen.

Doe knoflook, ui, gember, groene peper, sereh, bruine suiker, het weekwater van de paddestoelen en een eetlepel olie in de keukenmachine en pureer het tot een smeuïge pasta. Doe dit mengsel bij het gehakt in een kom. Doe de fijngehakte paddestoelen, sojasaus en zout erbij en kneed alles goed door elkaar.

Verhit twee eetlepels olie in een wok en voeg in porties het gehakt toe. Roer het vlees los met een vork en bak het rul. Zet het vuur laag en laat het vlees een minuut of vijf zacht bakken. Roer het zo nu en dan even door.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de courgettes en snijd deze in de lengte doormidden. Hol de courgettehelften met een lepel uit, maar laat voldoende vruchtvlees zitten. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg hierin de gevulde courgettes. Doe een laag van het gehaktmengsel in de uitgeholde courgettes. Druppel er wat sesamolie overheen en zet de ovenschaal een kwartier in de oven.

Kook 300 gram rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zet vier borden klaar. Vul een kommetje met rijst, druk de rijst aan met de bolle kant van een lepel en draai het kommetje om zodat er op elk bord een mooi bolletje ligt. Leg er een courgettehelft naast.

Snijd de korianderblaadjes fijn en strooi deze over de courgettes. Sprenkel tot slot het citroensap erover. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden