null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Courgettechips en courgettesoep: goed te maken en echt lekker

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Het is raar hoe dat gaat met gerechten. Meestal hebben we een tijdlang een favoriet, dat nuttigen we dan zo ongeveer elke week, tot het tijd is voor een volgende favoriet. Zo gaan gerechten bij een levensfase horen. Mooi wel, eigenlijk. Janine deed voor de kookboeken veel research naar authentieke mediterrane gerechten. En maakt er dan vaak iets heel anders van. Ze zet ze ook op de foto. Soms maak je dan iets wat – tadaaa! – in één keer deksels goed smaakt en toevallig ook fotogeniek blijkt. Daarmee vervalt de directe noodzaak om het nogmaals te maken. Dat was het geval bij het overheerlijke gerecht ceviche van heilbot met courgettechips. Klinkt goed en dat was het ook, die houdt u tegoed. Dat komt uit ons boek Hartstikke lekker en is ook… Bam, meteen goed!

Maar dan het tweede gerecht. Het was heerlijk, maar wilde maar niet aantrekkelijk op de gevoelige plaat belanden. Dus hebben Janine plus huisgenoten het wel zo’n 20 achter elkaar gegeten. Toen werd het het lievelingsrecept van de zus met de witte jas, en ook heur partner vond het prettig maakbaar en feestelijk. Dus de soep die gezinnetje J. al de neus uit kwam, stond tot groot verdriet te pas en te onpas bij huize A. op het menu. Die tegenzin is onterecht, want op zich is het een aanrader! Vinden wij allen inmiddels, nu het alweer drie jaar geleden is dat het zo vaak op tafel stond.

Voor 4 ruime koppen

• 1 of 1,5 courgette
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• flinke scheut witte wijn
• 1 tl zout
• 30 g munt
• sap van een citroen
• 500 ml kippen- of groentebouillon
• 50 g gorgonzola
• rijstolie

Snij de courgettes in dunne schijven en de ui in ringen. Hak de knoflook fijn. Fruit die samen met de ui. Voeg driekwart van de courgette toe (dus niet alles) en smoor de groentes op laag vuur, minstens drie kwartier. Dat ‘drie kwartier’ staat hier niet voor niks; de courgettes worden er echt veel lekkerder van. Tegen de tijd dat het spul droog dreigt te koken, voeg je de witte wijn toe.

De resterende courgetteschijfjes bestrooi je met zout, dat je laat intrekken.

Haal de blaadjes munt van de takjes (hou er een paar apart voor de garnering). Meng ze met een staafmixer door het gesmoorde courgettemengsel en het citroensap.

Breng de bouillon aan de kook.

Dep de gezouten courgetteschijven droog en bak ze in een koekenpan in een laagje olie (niet te veel tegelijk, anders koelt de olie merkbaar af). Dep ze droog met keukenpapier.

Doe het courgettemengsel in een pan en voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Haal de pan van het vuur zodra de soep kookt en roer er de gorgonzola doorheen.

Schep de soep in kommen of borden en garneer met munt en de courgetteschijfjes.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden