null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Courgette-noedelsoep met taugé

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Elke dag breng ik een bliksembezoek aan mijn favoriete Turkse bakker Yildiz in Bos en Lommer. Hij is inmiddels de hofleverancier van mijn broodjes.

Terwijl ik sta te wachten, zie ik een andere vrouw in de winkel naar me kijken, doordringend naar me kijken en vriendelijk naar me lachen. Iets in haar lach, zegt me dat we elkaar kennen, maar ik herken haar zo snel niet. “Jij bent toch Judith?”, vraagt ze. “Je lijkt sprekend op de foto. Ik heb je boek en lees graag je columns. Als ik het goed onthouden heb ben je nu bezig met je tweede boek. Ik zie ernaar uit.” Wat onhandig bedank ik haar voor de complimenten.

Tot nu toe kreeg ik vooral reacties via mail. Zo in een winkel herkend worden is nieuw voor me, hoewel ik ook verlegen kan worden van die reacties via de mail. Soms ontstaat er dan een leuke mailwisseling en laatst leidde ook die tot een ontmoeting. Er kwam een mij onbekende man binnen met zijn kleinkind. Hij stelde zich voor als ‘de spekbokking-man’ en dit keer wist ik direct wie het was.

Ingrediënten voor 4 personen

• 4 eetlepels kokosolie
• 1 grote ui met schil, in vieren
• 1 grote wortel, geschild en in blokjes
• 1 cm gember, geschild en gehalveerd
• 1 stengel citroengras, gekneusd
• 1½ liter (zelfgemaakte koude) kippenbouillon
• 4 kippendijen, zonder bot
• 2 pimentkorrels
• 2 eetlepels selderij, fijngesneden
• 1 madame-jeanettepeper, gaaf
• 4 courgettes, niet geschild
• 100 ml sojasaus
• 100 ml ketjap
• 2 knoflooktenen, in dunne plakken
• draai van de pepermolen
• 250 g taugé

Bereiding

Verhit 2 eetlepels kokosolie en roerbak ui, wortel, gember en citroengras tot de ui glazig is. Blus af met koude kippenbouillon en voeg de kippendijen, pimentkorrels, selderie en peper toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en kook op laag vuur de kippendijen gaar in ongeveer 20 minuten.

Snijd de courgette met een dunschiller in lange repen. Neem de gare kippendijen uit de soep en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar.

Neem de peper met een lepel uit de soep en snijd hem met vork en een scherp mesje fijn. De stof die pepers scherp maakt – capsaïcine – zit in de zaadlijsten. Vermijd huidcontact met de zaadlijsten, want als de capsaïcine via uw handen aan uw mond, neus of ogen komt, dan geeft dat een scherp, branderig gevoel. Meng de peper met sojasaus en ketjap. Serveer dit op een apart schaaltje bij de soep.

Verhit in een wok 2 eetlepels kokosolie en roerbak de knoflook 30 seconden. Roerbak de courgetteslierten 1 minuut op hoog vuur. Maak af met een royale draai met de pepermolen.

Schep in elke kom wat van de kip, taugé, soep en courgetteslierten.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden