null Beeld

Koken metKarin Luiten

Comfortfood uit de eigen stoofpan

Karin Luiten

Recht evenredig aan het vallen der blaadjes neemt ook de behoefte toe aan herfstig comfortfood. Nu ik voor een vegakookboek al maanden bezig ben met oeverloos testen van vleesloze recepten, was ik wel toe aan een carnivoor verzetje in de vorm van een stoofworkshop met Iers rundvlees. Geen demonstratie maar echt de keuken in met een chefkok, dat leek me een buitenkansje. Er stonden zes chefs paraat, ik werd ingedeeld bij André van Doorn, tot voor kort achter de kachel bij restaurant Kasteel Heemstede in Houten. Een even rustige als inspirerende leermeester.

De opdracht: verzin een stoofvleesrecept. Er was er een halve koe overgekomen uit Ierland en er stonden tafels vol met verse groenten, kruiden en smaakmakers. Dubben, overleggen, spullen kiezen en dan snel aan de slag. De chef doet even achteloos voor hoe je uien in precies even kleine blokjes snijdt terwijl hij vertelt dat je vlees altijd vooraf goed moet zouten en peperen, want achteraf krijg je de smaak er niet meer in. En de niet te kleine dobbelstenen eerst mooi bruin aanbraden, ook zo’n ijzeren regel. Smaak, smaak, smaak, daar draait het om.

Echt een mirakel

Vanwege de beperkte tijd staan er zes crockpotten paraat, een soort snelkookpan, maar dan met een stekker. Daarin gaart een sappige stoofschotel in slechts anderhalf uur, in plaats van de gebruikelijke drie à vier uur. Echt een mirakel. Natuurlijk volgt een uitgebreide proefsessie, ook bij alle buren. Het blijken zes totaal verschillende stoofschotels te zijn geworden. Met één gemene deler: van alle zes wil ik wel een bakje mee naar huis, zo lekker.

Nog een overeenkomst: als ik de volgende dag alle zes recepten krijg toegestuurd, blijken ze allemaal een waslijst aan ingrediënten te bevatten. Een béétje chefkok kijkt namelijk niet op een dingetje meer of minder. Plus een garnituurtje, een cressje en een knappertje. Dat gaan we thuis allemaal niet doen hoor. Ik heb al grasduinend een perfecte en toch simpele herfststoofpot samengesteld en thuis uitgeprobeerd, gewoon in mijn eigen stoofpan. Heerlijk.

null Beeld karin luiten
Beeld karin luiten

Tropische herfststoofpot

Nodig voor 4-6 personen:

• 1 kilo doorregen riblappen (runderstoofvlees)
• 1 flespompoen
• 1 prei
• 1 grote ui
• 2 knoflooktenen
• 2 volle eetl tomatenpuree
• 250 ml runderbouillon
• 200 ml witte wijn
• 100 g gedroogde abrikozen
• 100 g gedroogde pruimen (zonder pit)
• 1 kaneelstokje
• 3 laurierblaadjes
• 1 steranijs
• 3 kruidnagels
• 1 reep sinaasappelschil
• 1 scheut balsamicoazijn
• 40 g boter
• olijfolie
• zout & peper uit de molen

Bereiding

Snij het vlees in flinke dobbelstenen, of vraag of de slager dat doet. Bestrooi met zout en peper. Snij de prei in dunne ringen, snipper de ui en knoflook. Verhit boter en een scheut olie in een grote braadpan. Bak het vlees in porties al omscheppend bruin, schep eruit.

Tip: een stoofpot mag beslist niet koken, hooguit zie je af en toe een blub. Vlees toch nog taai? Dan een uurtje langer.

Doe nu de groenten erin, eventueel met wat extra olie, en fruit 5-10 minuten. Snij intussen de abrikozen en pruimen in reepjes en de pompoen (liefst zonder schil) in dobbelsteentjes. Voeg tomatenpuree toe aan de pan en bak even mee. Blus af met de witte wijn en schraap aanbaksels los van de pan. Voeg de bouillon toe. Nu mag het vlees er bij, plus abrikozen, pruimen, kaneel, laurier, steranijs, kruidnagel, sinaasappelschil, kruidnagel, peper, zout en een scheut balsamicoazijn. Laat met deksel op de pan op het laagste pitje vier uur zachtjes sudderen. Voeg halverwege de pompoen toe en duw onder. Lekker met rijst of aardappelpuree.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden