KokenBread and butter-pudding met saffraan

Comfort en troost, dat willen we van ons eten!

Merijn TolBeeld Oof Verschuren

Bloggen vind ik een uitdaging. Vooral het bijhouden van de blogs. Af en toe doe ik een verwoede poging, als ik bezit over een groot goed: tijd! Iets vertelt me dat we daar de komende periode weer eens genoeg van hebben. In plaats van allerlei andere dingen dan. Ik zit bijvoorbeeld op dit moment niet lekker te relaxen met een biertje in Maastricht, zoals de bedoeling was, maar ben thuis aan de kook.

Ik gedij gewoon beter met deadlines. De keuken en de media ook. Daarom zijn we een toptrio. Kookboeken maken gaat me dus ook een stuk beter af: er is altijd weer dat onvermijdelijke moment dat ik mijn kopij moet inleveren. Dat houdt me scherp.

Maar goed, dat lummelige bloggen dus. Het is altijd prettig te ontdekken dat anderen daar ook last van hebben. Want ik liep laatst tegen een mooi interessant blog aan van een Pakistaans-Afghaanse die in Canada woont. Ook haar blog ‘Spice Spoon’ is half gevuld en zeker niet up-to-date. Al is haar Instagram dat wel.

Maar iets raakte me. Haar verhalen, haar recepten. Ik had toevallig ook net zin in iets Afghaans. Dat kwam weer door een gesprek met Daisy, mijn vriendin in Libanon die een prachtig Afghaans kookboek had ontdekt. En dan weet ik het: ik moet daar iets mee.

Shayma Saadat, want zo heet ze, schrijft dat ze gelooft dat koken geen grenzen heeft en dat ze mensen wil inspireren om het eten te koken van een vaak onbegrepen deel van de wereld. Daar las ik toch even een heerlijk koekje van eigen deeg! Precies ook mijn motivatie. Jaren geleden, toen ik nog als duo met Nadia Zerouali boeken maakte, bedachten we eens een goddelijke bread and butter-pudding met dadels, amandelen, room, brood, boter en oranjebloesem.

Welnu, Shayma maakt haar eigen versie. Of eigenlijk die van haar tante Sabiha. Onweerstaanbaar: comfort en troost in hoofdletters: dat willen we! Ik maak hem net iets rustieker, dat wel.

Bread and butter-pudding met saffraan

• 6 dikke witte zuurdesem­boterhammen
• 150 ml crème fraîche
• 150 ml slagroom
• 150 ml melk
• 50 g boter
• 100 g suiker
• 100 ml water
• 4 kardemompeulen, beetje gestampt
• 1 plukje saffraan, fijngestampt
• 1 stukje citroenschil
• 50 g pistachenoten, gehakt en ­geroosterd
• 50 g blanke amandelstiftjes, ­geroosterd
• 1 el gedroogde rozenknopjes, ­verkruimeld

Bereiding

Scheur het brood in stukken. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak drie ­boterhammen goudbruin aan beide kanten. Herhaal met de rest van de boter en boterhammen. Verdeel over een ruime ovenschaal. Klop de crème fraîche, slagroom en melk los en schenk de helft over het brood. Doe de suiker met de rest van het water, kardemom, saffraan en citroenschil in een steelpan en laat op laag vuur borrelen tot een siroop. Schenk de helft van de siroop over het brood in de schaal. Verdeel de rest van het brood erover en daarna de rest van de siroop. Verhit de oven op 200°C en bak de pudding goudbruin in dertig minuten. Bestrooi met de nootjes en de verkruimelde rozenknopjes. Eet met een sterk kopje thee erbij met twee peultjes kardemom erin.

Troost, dat willen we!

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden