null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Cocreatie zo moeilijk nie: schorseneren met walnoot

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

We kregen heel wat reacties op ons schorsenerenrecept van onlangs. Zo wees iemand ons op het feit dat ze niet genetisch verwant zijn aan de asperges. Door onze enigszins slordige formulering leek het alsof wij dit beweerden, sorry. Het ging ons in dit geval om de vorm van beide groenten en de bijnaam ‘armeluisasperge’ van schorseneren.

Ook kregen we een mooie tip om geen last te krijgen van het plaksap dat uit schorseneren komt als je ze bereidt: ze schillen in een kom water met een scheut melk. Dat is typisch zo’n weetje dat van moeder op dochter (of van vader op zoon, of kruislings) wordt overgedragen.

Een mevrouw stuurde een ander recept: de schorseneren stomen en dan combineren met zure room, walnoot en verse nootmuskaat. Aha, dachten wij, da’s een goeie, met walnoten, zalige bron van omega 3. We maken er een mediterrane notensaus van. Bij schorseneren, want dat vinden we dus een geweldige, onterecht veronachtzaamde groente.

We hadden het al over inuline: een prebioticum, vezels zonder levende bacteriën maar die de goede bacteriën in onze darm voeden. Daarmee dragen ze onder meer bij aan een verbetering van ons immuunsysteem. Als uw darmen en dergelijke ertegen kunnen, probeer dan vaak producten met inuline te nuttigen, zoals aardperen, artisjokken en, jawel, schorseneren. Prebiotica zijn dermate gezonde voedingsvezels dat u er idealiter echt veel van binnenkrijgt. Bijvoorbeeld door prei te nuttigen, ui, asperges, bananen, volkorentarwe en -rogge, bonen, linzen, haver en gerst.

Ingrediënten voor 2 personen

• 500 g schorseneren
• scheutje melk
• 50 g walnoten
• bakolie
• 2 tenen knoflook
• 30 g Parmezaanse kaas
• flinke scheut extra vierge olijfolie

Bereiding

En ja, hij werkte, de tip van de voornoemde lezer om de schorseneren te schillen in water met melk. Super. En op aanraden van die andere lezer gaan we de schorseneren stomen.

Breng een pan water aan de kook met daarboven een stoommandje. Snij de schorseneren in reepjes. Stoom in het inmiddels dampende mandje de schorseneren in ongeveer een half uur gaar.

Voor de walnotensaus is het wel zo lekker om vooraf het vliesje van de walnoot enigszins te verwijderen. Niet helemaal, dat is een titanenklus en je haalt er bovendien voedingsstoffen mee weg. Week eerst de walnoten een halve minuut in kokend water en blus ze af met ijskoud water, dan gaat het vlies er iets makkelijker vanaf. Bak de noten even aan in een beetje olie en wrijf ze vervolgens in een vijzel met de gesnipperde knoflook en een scheut olijfolie tot een saus. Hussel de saus door de warme schorseneren en rasp er Parmezaanse kaas overheen.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden