Recept mediterraanCitrus-Rozemarijnkoekjes

Citrus-rozemarijnkoekjes

Beeld Andrea Friedli

Deze koekjes had mijn dochter gebakken voor de feestdagen. Het recept stond in de kerstkoekjesbijlage van The New York Times. Een goed recept leek het, maar net als ik kan ze het niet laten ‘verbeteringen’ aan te brengen. Naast de geraspte sinaasappel- en citroenschil in de originele koekjes, voegde ze ook geraspte grapefruitschil en verse rozemarijn toe. Een schot in de roos; een hap van deze boterige, brosse koekjes en je waant je in warme mediterrane streken. Ze zijn niet te zoet (een euvel dat veel Amerikaanse koekjes treft), en dat hielden we zo; het sinaasappelglazuur in het recept leek ons totaal overbodig. Ik zou hier geen gedroogde rozemarijn voor gebruiken; de harsige frisheid van verse rozemarijn doet ’t ’m. Gebruik liefst biologisch citrusfruit.

Ingrediënten(voor  ± 24 stuks)

• 1 kleine grapefruit
• 1 kleine sinaasappel (of satsuma of clementine)
• 1 citroen
• 1 el verse rozemarijnnaaldjes
• 225 g + ca. 4 el bloem
• 50 g maizena
• ½ tl zout
• 225 g boter, op ­kamertemperatuur
• 100 g suiker
• ½ tl vanille-extract
• ½ tl limoenextract

Bereiding

Boen het citrusfruit goed schoon. Rasp op een fijne rasp ongeveer de helft van de schil van zowel de grapefruit, sinaasappel en citroen. Hak de rozemarijn heel fijn. Meng in een kom 225 g bloem met de maizena, rozemarijn en het zout. Mix de boter en de suiker. Voeg de geraspte schil toe en klop dit in ca. 3 minuten tot een romig mengsel. Klop het vanille- en limoenextract erdoor. Voeg het bloemmengsel toe en klop snel tot een samenhangend deeg. Verpak dat in plasticfolie, duw het uit tot een cirkel en zet het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Doe 4 el bloem in een diep bord. Neem een stukje deeg ter grootte van een walnoot en rol tot een balletje. Rol dat licht door de bloem en duw het op de bakplaat uit tot een koekje van ca. ½ cm dikte. Vorm op dezelfde manier de rest van de koekjes. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes. Zet de bakplaten 5 à 10 minuten in de vriezer. Borstel zonodig overtollig bloem eraf. Bak de koekjes in 12 tot 14 minuten goudgeel en gaar; de onderkant moet net goudbruin zijn. Draai de bakplaten halverwege om: van voor naar achteren en van boven naar beneden. Laat ze afkoelen of eet ze lauwwarm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden