ReceptJanine en Annemieke Jansen
Cholesterolvriendelijke gyoza met krokante tofu
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Als het goed is ligt inmiddels ons vierde kookboek in de winkel. Met de onwijs sexy titel Cholesterol. Daar komt nog een spannende subtitel achteraan: In 5 stappen en 50 gerechten naar een gezonde cholesterolbalans. Want je hebt goed cholesterol en slecht cholesterol, maar dat weet u allemaal allang. Het boek opent met een boel achtergrondinformatie.
Cholesterol is natuurlijk niet iets waar je eens lekker een avondje op de bank over gaat zitten lezen… Tenminste, als een te hoog gehalte slecht cholesterol niet meteen aan de orde is. Maar hoewel wij niet graag met vingertjes wijzen, willen we hier toch even vertellen dat het verdraaid belangrijk is om van jongs af aan enigszins gezond te eten. Dit onder meer voor het cholesterol. Het slechte cholesterol in uw lijf kunt u zien als een emmer vetachtig materiaal die steeds voller wordt en vroeg of laat overloopt. Vanaf dat moment gaat het slechte cholesterol serieuze schade aanbrengen aan uw bloedvaten, via de zogeheten plaque, een soort groeiende prop in diezelfde vaten. Met hart- en vaatziekten, herseninfarcten en zogeheten ‘etalagebenen’ als mogelijke gevolgen. Extra riskant is dat je er zelf geen moer van merkt als je cholesterol verhoogd is. En vooral bij vrouwen in en na de overgang kan dat slechte cholesterol zomaar ineens grote sprongen omhoog maken. Een check op z’n tijd is dus allicht een goed idee.
Mediterrane gerechten doen vanwege hun ontstekingsremmende werking weer heel veel goed. Zo ook soja, een product dat totaal niet mediterraan is, wat niets uitmaakt want het gaat ons om de juiste voedingsstoffen. Tofu – gemaakt van soja – is in die zin dus een prachtproduct, maar verdorie, wij vinden het meestal niet lekker, zo melkig en weeïg. Uiteindelijk is het ons gelukt om een krokante tofuvulling voor gyoza (een soort dumplings) te maken!
Ingrediënten voor 16 gyoza
• 200 g tofu
• 2 tl maizena
• 1 el miso
• 1 el sojasaus
• 1 el verse gember
• 1 lente-uitje
• 2 knoflooktenen
• bakolie
• 16 gyozablaadjes
Bereiding
Gyozablaadjes haalt u bij een Japanse toko, u vindt ze in de diepvries. Of u neemt wontonvellen. De tofu laat u een nacht uitlekken in een diep bord met daarin een omgekeerd klein bordje, daarop de tofu, daarop een ander bordje en dan iets zwaars erop. Knijp het goedje de volgende dag ook nog maar even uit (met schone handen) en verbrokkel de tofu.
Meng er de maizena doorheen. Daarna de miso, de sojasaus, de ragfijngesneden gember en het net zo behandelde lente-uitje. Snipper de knoflook en bak die in een beetje olie. Bak het tofumengsel mee. Laat afkoelen.
Leg de gyozavellen uit op het aanrecht, zet een schaaltje water klaar. Verdeel het mengsel over de 16 vellen. Bevochtig de randen van de velletjes en vouw er een half cirkeltje van. Druk de randen goed op elkaar, kijk uit dat de vulling niet door de vellen prikt. Stoom de gyoza warm in ongeveer 20 minuten.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.