null Beeld

ReceptBas Robben

Chocoladekoekjes met veel vanille

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Toen de NPO vorig jaar bekende te gaan stoppen met het radioprogramma Mangiare!, betekende dat ook het einde van de alom geliefde podcast. Presentator Petra Possel en haar assistenten verloren ineens hun wekelijkse plekje waarin ze met restaurateurs, mosselvissers, restaurantrecensenten en kookboekscribenten spraken.

De hoon die de NPO over zich heen kreeg was niet mals, iedereen wilde dat Mangiare! bleef. Gelukkig heeft Possel een nieuw thuis gevonden en presenteert ze nu Smakelijk!. Goed, het zit wel achter de betaalmuur van Podimo, maar langzamerhand verdwijnen alle podcasts daarachter en we zullen met z’n allen een abonnement daarop net zo vanzelfsprekend vinden als onze maandelijkse Spotify-contributie.

De nieuwe show is vrijwel gelijk aan de oude: twee gasten vertellen over hun passieproject/levenswerk en een assistent (Possels partner) probeert een recept van een luisteraar uit. Door de jarenlange interview-ervaring van de presentator is dit een van de betere podcasts over koken en eten. Possel kletst niet zomaar wat voor de vuist weg, ze zet zichzelf niet in het middelpunt en ze interviewt mensen over eten op dezelfde manier waarop een dirigent over een muziekstuk wordt bevraagd. Vanuit bewondering en begrip. En je krijgt áltijd trek van de interviews.

Een bruggetje tussen deze aanprijzing en het recept is er niet echt. Het zijn chocoladekoekjes zonder fratsen, maar met veel vanille. In de meeste recepten wordt daar altijd heel bescheiden en zuinig mee omgesprongen, maar in dit recept voert de vanille de boventoon. Je kunt het deeg ook invriezen, als twaalf koekjes niet in de koektrommel passen.

Ingrediënten

• 150 g gesmolten boter
• 150 g lichtbruine basterdsuiker
• 75 g kristalsuiker
• 1,5 el vanille-extract
• 1 tl kaneelpoeder
• 1 ei + 1 eidooier (uit de koelkast)
• 300 g tarwebloem
• 1 tl bakpoeder
• 300 g pure chocolade, grofgehakt

Bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Je hebt misschien twee nodig om alle koekjes kwijt te kunnen (of bak in twee delen).

Schenk de gesmolten boter in een kom en voeg de twee suikers, het vanille-extract en kaneelpoeder toe. Roer zo glad mogelijk met een garde. Voeg dan het koude ei en de eidooier toe en roer opnieuw glad. Strooi de tarwebloem en het bakpoeder in de kom en meng zo snel mogelijk met de garde zodat er zo min mogelijk gluten ontstaan (die maken de koekjes taai). Leg de garde weg en spatel de stukjes pure chocolade erdoor. Zet het koekjesdeeg daarna in de koelkast; twee uur is genoeg, twee dagen mag ook. Des te langer, des te meer de smaak zich ontwikkelt. Laat het deeg daarna iets op kamertemperatuur komen zodat het schepbaar is.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg met een ijsbolletjesschep over de bakplaat. Ik gebruik daarvoor een ‘normale’ grootte. Uit dit recept kan ik zo’n 12-15 koekjes scheppen.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten. De buitenste rand moet al krokant zijn, maar het midden nog niet. Laat de koekjes daarna op de plaat 10 minuten rusten en schep ze daarna op een rooster. Laat ze helemaal afkoelen, zo worden ze knapperig.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden