KokenMorning glory met gefermenteerde tofu

Chinezen zijn net baby’s, iets nieuws stoppen ze eerst in hun mond

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants in de stad. Hij haalt zijn inspiratie uit Amsterdam, Tokio en alles daartussenin.

Mijn vader en ik keken graag naar dierenfilms. Ik praat nu over de jaren zeventig. Ik was zo’n zes jaar oud en zat naast hem op de bank. Voor hem was de tv het venster op de wereld, buiten China had hij niet veel gezien. Dierenfilms waren voor ons beiden begrijpelijk, ook al verstond hij die rustgevende voice-over niet. Sommige dieren had hij nog nooit gezien, het eerste wat hij dan opgewonden zei was: “Zou je het kunnen eten?” Ik haalde mijn schouders op.

Een keer bij het bezoeken van het dorp van mijn familie in China, merkte mijn broer op dat de bergen in het gebied nog maar weinig bomen hadden, en dus ook dat er nog maar weinig wild rondliep. Hij vroeg mijn oom of niet alles al was opgegeten.

Bij aankomst in het dorp werden we getrakteerd op de meest luxe lokale gerechten: schildpadden, kikkers, modderkrabben, kwallen. Maar elk jaar werden ze schaarser. Mijn oma verontschuldigde zich dat ze ons de smakeloze kweekvarianten moest voorschotelen. Gelukkig heb ik haar oereten ooit mogen proeven, ik zal het niet vergeten.

Het is een raadsel waarom de rest van de wereld niet alles eet wat beweegt. Er zijn vast verklaringen voor, zoals genoeg ander voedsel of een religie die het verbiedt. Misschien is het juist door een gebrek aan religie dat Chinezen geloven in de heilige krachten van het eten. Staat eten daarom zo centraal in hun leven? Hoe dan ook, er is een gedreven nieuwsgierigheid om vreemde dingen op te eten. Het zijn niet alleen dieren, maar ook de meest vreemde planten en fermentaties.

Chinezen hebben hetzelfde als baby’s, iets nieuws stoppen ze eerst in hun mond. Dit rudimentaire gedrag kent nu tot groot verdriet een genadeloos gevolg. De onschuld van alles eten is voorgoed verdwenen.

Morning glory dat vandaag op het programma staat, heet zo vanwege zijn eendagsbloem die in de ochtend in volle bloei staat. Het is een spinazie-achtige groente die in het Chinees ook wel ‘hollesteelgroente’ wordt genoemd. We gaan hem roerbakken met gefermenteerde tofu. Deze tofu is honderden jaren geleden ontdekt door een tofuboer die een onverkochte lading in potten had bewaard. Na enkele dagen was het groen en het stonk. In plaats van het weg te gooien deed hij het in zijn mond. Gelukkig maar, nu kunnen we ervan meegenieten. Zowel de morning glory als de gefermenteerde tofu kun je bij toko Dun Yong of Amazing Oriental kopen.

Morning glory met gefermenteerde tofu

• 1 pak morning glory
• 1 1/2 blokje gefermenteerde tofu (zit in een potje)
• tl suiker
• 1 teen knoflook
• scheut plantaardige bakolie

Bereiding

Was en snijd de morning glory in stukken van tien centimeter. Snijd de knoflook in fijne stukjes. Doe de tofu in een kopje, plet hem met een vork en voeg de suiker en wat water toe. Meng het tot een sausje. De tofu is zout genoeg om de groente op smaak te brengen.

Verhit een koekenpan of wok met een scheut olie, doe de knoflook erin, niet te heet, anders brandt de knoflook aan. Voeg daarna de morning glory toe. Nu mag het vuur wat hoger. Goed omroeren, je ziet het snel gaar worden, doe dan het sausje erbij en roer het even mee. Het is als spinazie met gorgonzola.

Serveer het met rijst. Gezondheid! Dat de wereld snel mag herstellen.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden