null Beeld

Koken metJoke Boon

Chinese koolstamppot met pindajus

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Graag wens ik u een mooi, gezond, smakelijk en vrolijk nieuwjaar! Ik blijf het bijzonder vinden zo’n knisperend vers jaar, dat als een onbeschreven blad voor je ligt. Waarvan je hoopt dat het een in sommige opzichten beter jaar zal worden dan het jaar ervoor. Ik ken iemand wier moeder elk jaar op oudejaarsavond met een diepe zucht de volgende woorden sprak: “Erger dan dit jaar kán het gewoon niet worden!”

Zelf neem ik me niets voor aan het begin van het jaar. Dat voorkomt later in de maand een hoop frustraties, omdat de meeste voornemens binnen drie weken (b)lijken te sneuvelen. Wat mij betreft is elke dag een goede dag om je iets voor te nemen en daarmee te beginnen. Zo stopte ik lang geleden op 14 december succesvol met roken.

Ik ben wel van plan om u de komende tijd recepten te geven die rekening houden met de stijgende gasprijzen en de inflatie. Een beetje budgetvriendelijke gerechten. Zoals deze knisperende Chinese koolstamppot, een van mijn favoriete stamppot gerechten. Chinese kool is jaarrond verkrijgbaar. De niet meegekookte kool geeft er een fijne, frisse bite aan en de mais zorgt voor een sappige, zoete toets. De licht pittige pindajus is er erg lekker bij. Ik eet het met een flinke lik sambal en strooi er royaal kant en klaar gekochte gefruite uitjes over en grof gehakte zoute pinda’s. Mijn man eet er iets vlezigs bij. De Chinese kool die overblijft kunt u daags erna roerbakken met wat ui en wortel, lekker met rijst.

Ingrediënten voor 4 personen

Stamppot:
• 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
• ½ theelepel zout
• 150-200 milliliter ongezoete haver- of amandeldrink
• 20 gram vegan boter
• 400 gram Chinese kool, in héél dunne reepjes
• 1 klein blikje mais, uitlekgewicht 140 gram

Om te garneren:
• gebakken uitjes, sambal, gehakte zoute pinda’s

Pindajus:
• 1 eetlepel olie
• 1 ui, heel fijngesnipperd
• 1 theelepel sambal badjak
• 30 gram pindakaas
• 1 eetlepel ketjap manis
• 150 milliliter water

Bereiding

Begin met de stamppot. Terwijl de aardappelen koken, maakt u de pindajus. Doe de aardappelen met een laagje water en een ½ tl zout in de pan en kook ze in 20 minuten gaar.

Maak ondertussen de pindajus: verhit de olie in een kleine sauspan. Fruit de ui regelmatig omscheppend 5 minuten aan. Voeg sambal, pindakaas, ketjap en water toe. Laat zachtjes pruttelen en binden tot een saus. Roer regelmatig.

Giet de aardappelen af. Stamp fijn en maak met de haver- of amandeldrink, boter en peper tot een smeuïge puree. Zet de pan op laag vuur en schep de Chinese kool en de mais er zorgvuldig door. Door de warmte zal de kool iets slinken maar nog knapperig blijven. Warm de stamppot al omscheppend goed door en serveer er de pindajus, gebakken uitjes en sambal naast.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden