null Beeld
Beeld

Koken metJudith Cyrus

Chinees-Surinaamse tjiem tjiem kip

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

In mijn eerste bijdrage aan deze rubriek schreef ik dat mij op het hart gedrukt is ingrediënten te gebruiken die ‘overal verkrijgbaar zijn’ en heb ik beloofd dat ik mij daar zoveel mogelijk aan zou houden. Vandaag een recept waarvoor u toch echt naar de toko of een markt moet. Zelf was ik deze zomer weer eens op de Haagse Markt. Naar eigen zeggen ‘de grootste onoverdekte markt van Europa’. Wat een heerlijke smeltkroes is deze markt. Ik had spijt dat ik met openbaar vervoer was, want ik had groots in willen slaan. Het aanbod van tropische groentes was divers en het zag er allemaal prachtig uit. Nu weet ik toevallig dat onder andere tayerblad, antruwa, bitawiri en madame-jeanette-pepers onder de rook van Den Haag geteeld worden in de kas. Vandaar wellicht dat alles er zo heerlijk vers uitzag.

Door de komst van Chinese contractarbeiders naar Suriname, ben ik mijn hele leven al bekend met Chinees-Surinaamse gerechten die je hier niet in de Chinees-Indische restaurants op de kaart vindt. Een daarvan is tjiem tjiem kip. Het belangrijkste ingrediënt zijn gedroogde tijgerlelieknoppen (goed galgje-woord). En als u geen toko in de buurt hebt, dan betekent dat: plannen! U kunt de tijgerlelieknoppen online bestellen, maar zodra ik de verzendkosten zie, plan ik liever een bezoek aan een oriëntaalse toko in een nabijgelegen stad. En nu u toch naar de stad gaat, sla dan gelijk goed in: koop kousenband (diepvries of vers zelf snijden, blancheren en invriezen), limoenblad, pandanbladeren, citroengras/sereh, laoswortel, zoutvlees en lekkere kleefrijst.

Goed, tjiem tjiem geeft uw kip een zoetige smaak. Ik weet zeker dat u ervan zult smullen.

Ingrediënten voor 4 personen

Marinade:
• 100 ml donkere sojasaus
• 1 volle eetlepel zoete ketjap
• 1 ui, gesnipperd
• 3 tenen knoflook, gesnipperd
• 1 cm laoswortel
• 1 cm gember, geraspt
• 2 theelepels suiker
• 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
• zout en zwarte peper
• 2 eetlepels cognac

Kip:
• 1 kg kippendij, in stukken gesneden
• 100 g tjiem tjiem
• 4 eetlepels zonnebloemolie
• 50 g boter
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 2 kippenbouillonblokjes (optioneel)
• 400 ml water
• 2 takken selderie, fijngesneden
• 1 madame-jeanette-peper, gaaf

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en leg de kip erin. Marineer de kip minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een hele nacht.

Verwijder de punten van de tjiem tjiem en halveer ze. Overgiet met kokend water en laat ze 30 minuten weken. Knijp ze uit.

Haal de kip uit de marinade en bewaar de marinade. Verhit de olie met de boter in een hapjespan en bak de kip op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de overgebleven marinade, de tomatenpuree en eventueel de bouillonblokjes toe. Blus af met het water en doe de uitgelekte tjiem tjiem erbij. Stoof in 30 minuten op laag vuur zodat de saus is ingekookt. Voeg na 20 minuten de selderie en madame-jeanette-peper toe.

Verwijder de madame-jeanette met een lepel of aan het steeltje, en serveer de kip met tjiem tjiem op een schaal. Dien op met rijst en kousenband (of sperziebonen).

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn en Judith Cyrus vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Eerdere recepten vindt u in ons dossier recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden