ReceptFeesteten
Chinees-nieuwjaarsfondue
Het Chinese Nieuwjaarsfeest begint op 25 januari met spectaculaire optochten, maar is vooral ook een familiefeest dat twee weken duurt. Chinese fondue is een populair gerecht in die periode. Groenten (zoals broccoli, paddenstoelen, paksoi, (bos)uien, tauge, wortel, bleekselderij, prinsessenboontjes etc.) en/of kip- of rundvlees, vis en schaal- of schelpdieren worden in plakjes of stukjes gesneden, aan spiesjes geprikt of in metalen netjes gelegd, en aan tafel gaar gemaakt in hete bouillon. Vegetariër of alles-eter, iedereen kan meedoen, als er tenminste ook speciaal daartoe een aparte pan met bouillon op een pitje staat tussen de kommen met dipsausjes en gekookte rijst.
Ingrediënten
Voor oestersaus:
• 2 eetlepels oestersaus
• 1 teen knoflook
• 1 eetlepel bieslook
Voor pindasaus:
• 50 g gedopte pinda’s
• sap van 2 citroenen
• 3 eetlepels sojasaus
Voor vissaus:
• 2 suikerklontjes
• 1 teen knoflook
• cayennepeper
• het sap van 1 citroen
• 3 eetlepels Chinese vissaus
Voor gembersaus:
• 2 el gemberazijn*)
• 2 el rijstazijn
• gemberwortel
Voor de bouillon:
• 1 ui
• 1 kruidnagel
• 1 gedroogde chilipeper
• 1 steranijs
• zwarte peper en zout
Bereidingswijze
Meng voor de oestersaus 2 eetlepels oestersaus met de knoflook uit de knijper en het fijngehakte bieslook. Rooster voor de pindasaus de pinda’s in een hete koekenpan zonder vet, en mix ze met het citroensap, de sojasaus en zonodig een scheutje water. Stamp voor de vissaus in een vijzel de suikerklontjes en de gepelde knoflook fijn. Meng er cayennepeper, de vissaus, het citroensap en water door. Roer tot de suiker is opgelost. Meng voor de gembersaus de twee azijnen met heel fijn gehakte gember.
*) Kunt u geen gemberazijn vinden, begin dan volgend jaar 3 weken vóór het feest met eigen fabricaat: schil 6 cm gemberwortel. Breng 3 dl rijstazijn aan de kook. Stop de gemberwortel in een flesje. Giet de kokende rijstazijn erbij. Giet er na 5 minuten 3 dl koude rijstazijn bij. Sluit het flesje af. Laat op een donkere plek 3 weken staan. De azijn is daarna lang houdbaar.
Breng voor de bouillon 1 liter water met de ui, kruidnagel, chilipepertje, steranijs en zwarte peper en zout op zeer matig vuur tot tegen de kook aan. Draai het vuur nog lager en laat de bouillon 2 uur zachtjes trekken. Zeef de bouillon.
Gooi na het fonduefeest de bouillon niet weg! Maak er de volgende dag met de (groente)restanten en 150 g rijstnoedels een rijke (groente)soep van.