ReceptJudith Cyrus
Chili-olie
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Keer op keer hoor ik dat mensen verwachten dat Surinaams eten pittig is. Maar niets is minder waar; het meeste Surinaamse eten is niet pittig van zichzelf (we koken een madame-jeanette-peper mee voor het aroma, niet voor de pittigheid), maar veel Surinamers houden wel van wat pit in of bij het eten.
Ik ben er zo een: een maaltijd is voor mij pas compleet als er ook wat pit in zit. De laatste weken is dat voor mij chili-olie. Enige tijd geleden had ik als variant op mijn sambal deze chili-olie gemaakt. Inmiddels heb ik al een klant die speciaal voor deze olie naar mijn lunchroom komt: ze is er verzot op en eet de olie bij zo ongeveer alles: nasi, bami, gekookte kool, maar afgelopen weekend at ik ‘m zelf bij de rode kool met bloedworst – weer ‘ns wat anders dan mosterd. Inmiddels is deze chiliolie voor mij vergelijkbaar met Maldon-zout; ik wil niet meer zonder.
Dit recept is voldoende voor een ruime pot chili-olie. Mocht u meer willen maken, bijvoorbeeld als Valentijn-cadeau, dan kunt u simpelweg de hoeveelheden verdubbelen. Zonnebloem-, koolzaad- of raapzaad-olie zijn neutrale oliën. Laat de steranijs heel, want gebroken geeft die te veel smaak af. Dat is ook waarom ik de olie in een potje bewaar en niet in een flesje. En hoe langer de olie staat, hoe lekkerder die wordt.
Ingrediënten (voor 1 pot van 375 ml)
• 2 eetlepels neutrale olie
• 1 grote knoflookteen, in dunne plakken gesneden
• 240 milliliter neutrale olie
• 3 hele steranijs
• 2 eetlepels peperkorrels, gekneusd in een vijzel. Ze moeten gebroken zijn niet fijn
• 6 kardemompeulen met schil
• 120 gram chilipoeder
• 2 theelepels Maldon-zout verkruimeld
• pot van ongeveer 375 milliliter om te bewaren
Bereiding
Verhit in een koekenpan de 2 eetlepels olie, verlaag het vuur en bak de knoflookplakjes goudbruin. Let op dat ze niet aanbranden, want dan worden ze bitter en dat is voor deze olie niet lekker. Haal ze uit de pan.
Verhit de overige olie op middelhoog vuur in een (steel)pan.
Veeg de koekenpan droog en bak de steranijs, gekneusde peperkorrels en kardemompeulen onder voortdurend draaien met de pan totdat ze gaan walmen. Schenk voorzichtig de kruiden in de warme olie. Bak 5 minuten totdat ze gaan sissen. Probeer dit proces niet te versnellen door het vuur te verhogen. Neem de pan van het vuur en laat ongeveer 10 minuten koelen. Meng chilipoeder met zout in een hittebestendige kom en giet er de olie met kruiden over. Voeg de knoflook toe en meng goed. Giet dan de chili-olie over in een pot.
Deze olie is minstens een halfjaar houdbaar.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.