Koken metKarin Luiten
Check, check, dubbelcheck: lieve lezer, deze paastaart is helemaal goed
Zeg Karin, gaat er bij jou nou nooit eens wat mis?
O, u moest eens weten.
Laatst at ik bij een vriendin een heerlijke chocoladetaart met sinaasappelmarmelade. Met volle mond vroeg ik om het recept, bleek dat er eentje van mezelf te zijn. Helemaal in de vergetelheid geraakt. Het leek me leuk om die taart eens om te bouwen naar witte chocola en citroenmarmelade, want frisse kleuren en smaken passen bij Pasen. Plus al die eieren die erin gaan natuurlijk.
Fluks ging ik aan de bak, klopte de eiwitten apart van de eigelen, spatelde witte chocola door het beslag en vulde een grote springvorm. Glunderend zat ik naast de oven, hij rees prachtig. Helaas, bij het afkoelen zonk hij in tot een raar gewrocht. Zo snel gaf ik me echter niet gewonnen. Gewoon opensnijden, vullen en glazuren, dan valt er doorgaans nog best wat van te maken.
Maar nee, hij bleek van binnen helemaal niet gaar. Ik had natuurlijk ook beter moeten weten: witte chocola is een lastig ingrediënt en te veel eieren is ook al niet goed in een cake.
Een heerlijk toetje en het zag er nog leuk uit ook
Weggooien is zonde, dus ik legde de twee ongare cakehelften even terug in de oven, sneed ze daarna in stukjes en maakte er met wat gebakken appeltjes en slagroom een heerlijk toetje mee. Gestapeld in glaasjes zag dat er nog leuk uit ook.
Alleen had ik toen nog steeds geen paastaart.
Ik bakte opnieuw, nu zonder witte chocola en in twee kleine springvormen. Dat ging goed. De citroenmarmelade bleek op, maar ik had nog wel lemoncurd. Toch bleek de taart een tikje te heavy en het glazuur was ook niet helemaal naar mijn zin. Ik bakte een derde taart, nu zonder boter maar van biscuitdeeg, en voor alle zekerheid, check, check, dubbelcheck, zelfs ook nog een vierde.
Eindelijk kon-ie in de krant. Wat ik allemaal wel niet voor u over heb, lieve lezer. Ik wens u lekkere paasdagen!
Nodig voor 6 punten
• 5 grote eieren
• 150 g suiker
• 150 g bloem
• 1 citroen
• snufje zout
Vulling/glazuur
• ± 1/3 pot lemoncurd
• 150 g witte chocola
• 50 g gezeefde poedersuiker
• 100 ml slagroom
Oven voorverwarmen op 180 °C. Beboter en bebloem 2 kleine springvormen (Ø 18 cm). Doe eieren, suiker, zout in hittebestendige kom. Rasp schil van de citroen erboven fijn. Zet op een pan met laagje kokend water (au bain-marie), klop 4 minuten met mixer. Klop van het vuur af nog 2 minuten.
Zeef bloem erboven, spatel luchtig erdoor. Verdeel eerlijk over vormen. Bak 20-25 minuten in de oven, check of een satéprikker er droog uitkomt. Laat helemaal afkoelen. Snij doormidden. Besmeer elke laag (behalve bovenkant) met ± 2-3 eetl lemoncurd. Stapel alles op elkaar, zet op een rekje op een groot bord.
Glazuur: Hak chocola fijn, hou 1 eetl apart (garnering). Breng slagroom aan de kook in steelpan. Klop met garde 1 volle eetl lemoncurd erdoor. Doe van vuur af chocola en poedersuiker erbij. Roer tot glanzende, dikke saus. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Giet van boven op de taart, laat rustig eraf lopen. Laat opstijven in koelkast. Werk met glazuur onder in het bord zijkanten bij. Garneer met plakjes citroen en chocorasp.
TIP
Liever hard glazuur? Overgiet simpelweg met gesmolten chocola en zet in de koelkast. Paasachtiger? Garneer met (witte) paaseitjes.
Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.