null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Ceviche van kabeljauw met courgettechips en Reibeplätzchen

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Bij de opperkookzus thuis is het nog steeds ernstige verhuispret. Dat wil zeggen dat er een doos of tig ongeopend en vreselijk in de weg staan. En dan wordt er ellendig genoeg ook nog danig geklust, met alle rotzooi van dien. Maar gekookt kan er worden, hoera! Dat maakt een huis tot een thuis, nietwaar?

U had een recept van ons tegoed. Het staat in ons boek Hartstikke lekker: een ceviche (gerecht met rauwe vis) van heilbot met courgettechips. We hebben het maar één keer gemaakt, want meteen een schot in de roos, dus geen dringende noodzaak om het nogmaals te testen of vaker op de gevoelige plaat vast te leggen. Zoals we twee weken geleden vertelden. We maakten het destijds met heilbot, maar een andere stevige witte vis, kabeljauw bijvoorbeeld, volstaat ook en is beter verkrijgbaar. Daar gaan we vandaag maar eens mee aan de slag.

Een ceviche is hartstikke hip. De bereidingswijze is van origine Peruaans: het lichtjes garen van de vis in citrusvruchten, meestal limoen of citroen. Grapefruit leek ons ook wel wat en dat was het ook. Om er een complete maaltijd van te maken grijpen we graag naar de elegantste versie van de Duitse Reibekuchen: Reibeplätzchen, oftewel aardappeldrie-in-de-pannetjes.

Ingrediënten voor twee personen

• ½ grapefruit
• 150-200 g kabeljauw
• 1 courgette, 2 mag ook
• 2 à 3 middelgrote aardappels
• 1 ei
• paneermeel
• scheut bakolie
• zout en peper

Bereiding

Verhit de oven tot de hoogste stand. Snij de courgette in schijfjes van ongeveer 2 millimeter en bestrooi ze met een beetje zout. Laat ze een halfuur tot een uur liggen en dep ze goed droog. Haal ze door de olie.

Pers de halve grapefruit uit. Snij de kabeljauw in flinterdunne reepjes, leg die tussen twee stukjes keukenfolie en klop ze met een deegroller nog dunner door er rustig op te slaan (sla niet te hard, dan wordt de vis rafelig). Leg de visreepjes op een bord en besprenkel ze met het grapefruitsap.

Leg de courgettes op een bakplaat in de voorverwarmde oven en haal ze eruit zodra ze beginnen te verkleuren. Een lekker bruin kleurtje, daar gaat het om! Zodat ze krokant worden.

Rasp de aardappels met een fijne rasp. Ja, dat ís een rottig klusje. Maar: hoe fijner, hoe lekkerder. Met grotere stukjes aardappel wordt het rösti. Laat het prutje goed uitlekken, meng er een geklutst ei door en maak het mengsel stevig met paneermeel. Breng het op smaak met zout en peper en bak drie pannenkoekjes tegelijk in een pan. Zo hebt u er voor ieder 2 à 3.

Giet na ongeveer een halfuur het grapefruitsap van de kabeljauw af en schik de visreepjes op de courgettechips op een bord, bestrooi met zout en peper. En serveer de plätzchen erbij.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden