null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Cavolo nero met zoete aardappel

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Op 19 december 2022 zat ik om 15.00 uur gespannen voor de televisie: het was het moment waarop ons kabinet iets ging zeggen over ons slavernijverleden. Het ‘iets’ werd erkenning voor ons gezamenlijke verleden, werd erkenning van een misdaad tegen de menselijkheid, werd erkenning van het misdadig systeem, werd erkenning dat onderdrukking en uitbuiting doorwerken in het hier en nu, werd erkenning dat ook onze premier een verandering in denken heeft doorgemaakt, werden excuses!

Het kijken en luisteren naar die speech emotioneerde me, evenals het me nu bij het schrijven van deze rubriek emotioneert. Kort na de speech werd mij in een uitzending van NPO Radio 5 gevraagd op welke manier het mij emotioneerde. Ik antwoordde: “Het voelde alsof mijn voorouders mij om mijn schouders vasthielden en erkend werden. Er is nu een plek voor deze geschiedenis waar we al zo lang mee worstelen.”

Aan het eind van het radiogesprek heb ik premier Rutte uitgenodigd om een workshop bij mij te volgen. Ik heb nog niet van hem gehoord, dus herhaal ik mijn uitnodiging hier: Meneer Rutte, uw woorden hebben mij geraakt. Met plezier nodig ik u – en enkele leden van uw kabinet - uit om bij mij een workshop Surinaams koken te volgen.

Dit jaar 2023 gedenken we 150 jaar afschaffing van slavernij. Formeel is het 160 jaar geleden, maar omdat slaafgemaakten nog 10 jaar verplicht waren op de plantage te werken, houd ik 150 jaar aan.

Voor dit en komende jaren spreek ik de wens uit dat we elkaar zien, horen en erkennen.

Vandaag trakteer ik u op een gerecht uit mijn nieuwe boek dat later dit jaar verschijnt. Het gerecht bevat cavolo nero, maar als u dat niet kunt vinden dan volstaat boerenkool ook.

Ingrediënten

• 500 gram cavolo nero, of boerenkool
• 1 middelgrote sjalot
• 1 knoflookteen
• 1 rode paprika
• 3 eetlepels olijfolie
• 1 kilo zoete aardappel, geschild
• 1 theelepel gerookte paprikapoeder
• zout en peper (in de molen)
• 200 gram gerookte kipreepjes
• optioneel: sriracha-saus

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de harde nerf van de cavolo nero of de boerenkool, en scheur in stukken. Snijd de sjalot in ringen, de knoflook in fijne stukjes en de paprika in lange repen, voeg deze samen in een kom. Bestrooi met een eetlepel olie en roer om.

Snijd de zoete aardappel in gelijke blokjes van ongeveer 1 cm. Overgiet de blokjes met 2 eetlepels olie, paprikapoeder, royale draai van de zout- en pepermolen. Doe de aardappelblokjes over op een met bakpapier bedekte bakplaat of in een ruime ovenschaal, en rooster ze 15 minuten in de oven. Roer de blokjes om en voeg het cavolo-mengsel met de gerookte kip toe. Roer het geheel om en bak nog eens 10 minuten. Prik in een aardappelblokje om te zien of deze gaar is.

Als u van pittig eten houdt, dan is het lekker hier sriracha-saus bij te serveren.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden