null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Cassave-pastinaak-andijviestamppot

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Aanstaande vrijdag is het 25 november, de Onafhankelijkheidsdag van Suriname. In Suriname is deze dag een nationale feestdag; onder Surinamers buiten Suriname wordt de dag ook gevierd.

Vorige week gaf ik samen met Carl Haarnack een lezing: ik vertelde over de geschiedenis van Surinaams eten en Carl deelde tekeningen en tekstfragmenten uit zijn prachtige verzameling historische boeken. Hofleverancier van informatie over het leven in Suriname in de 18de eeuw is het boek Reize naar Surinamen en door de binnenste gedeelten van Guiana van de Schots-Nederlandse officier John Stedman. Naar aanleiding van zijn boek is in 2003 door de IKON een documentaire gemaakt die via internet nog te zien is.

Na afloop kwam ik in gesprek met een vrouw die bij de lezing aanwezig was vanwege haar Surinaamse buurvrouw. Door de lezing had ze zich gerealiseerd dat ze weinig wist van de geschiedenis die Nederland en Suriname delen. Ze sprak enigszins beschaamd over haar gebrek aan kennis en leek zich ter verontschuldigen voor het leed dat toen zovelen is aangedaan. We spraken over wat nodig zou zijn om dat leed te verzachten: excuses, financiële genoegdoening, erkenning? Of de weg vrij maken voor allen die vandaag achtergesteld worden door hun huidskleur of afkomst? Ik geloof in dat laatste: de geschiedenis kunnen we niet veranderen, de toekomst wel. Erkenning voor onze gezamenlijke geschiedenis én alles in het werk stellen om alle burgers daadwerkelijk gelijke rechten en kansen te geven. Vandaar dat ik vandaag een Nederlands gerecht met een tropisch tintje aan u voorschotel: cassave-pastinaak-andijvie stamppot.

Fijne Srefidensi Dey!

Ingrediënten voor 4 personen

• ongeveer 800 gram cassave
• 1 eetlepel zout afgestreken
• 250 gram pastinaak, geschild en in grove blokken gesneden
• 1 ui, in ringen gesneden
• 500 gram andijvie, gewassen, grof in stukken gesneden
• 30 gram boter
• 100 milliliter goede olijfolie
• zout en peper naar smaak

Bereiding

Schil de cassave zodat alleen het witte deel overblijft, en ontdoe de wortelknol van de middenstem. Was de schoongemaakte en gesneden cassave. Breng water met zout aan de kook in een ruime pan. Voeg de cassave toe en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar en zacht. Ze zijn gaar als u er net als bij aardappelen doorheen kunt prikken. Verwijder de cassave met een schuimspaan uit de pan en kook de pastinaak in hetzelfde water. Na ongeveer 15 minuten zijn ook deze zacht en gaar. Verwijder de pastinaak en bewaar 200 milliliter kookvocht. Prak de pastinaak met het kookvocht fijn.

Prak de cassave grof met de olijfolie en 25 gram boter. Voeg de pastinaak toe en meng.

Verhit in een ruime koekenpan 5 gram boter en bak de ui goudbruin. Voeg de gewassen andijvie toe en roerbak tot deze geslonken is. Meng het cassave-pastinaakmengsel met de andijvie en ui en breng op smaak met peper en zout.

Lekker met een gehaktbal met jus, met stoofvlees en zuurgoed, en de bananenketchup van vorige week.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden