Recept Cambodjaanse viskoekjes

Cambodjaanse viskoekjes

Beeld rv

Ingrediënten voor vier personen

100 gr gedroogde glasnoedels, 

250 gr kabeljauw- of pangasiusfilet, 

250 gr hoh gehakt, 

75 gr kousenband of sperziebonen, 

1 handvol pinda’s, 

1 groentebouillonblokje, 

1 el (palm)suiker, 

2 tl zout, 

1 ei, 

4 el vissaus

Kroeungpasta

1 laos, 

1 kurkuma of 1 flinke tl gemalen kurkuma, 

4 serehstengels,

3 teentjes knoflook,

2 sjalotjes, 

5 el olie

Limoen-chilipeperdipsaus: 

2 teentjes knoflook, 

2 rode lomboks, 

1 limoen, 

2 el vissaus, 

2 el palm of bruine suiker, 

1 tl zout

Bereidingswijze:

Deze viskoekjes komen uit het zojuist verschenen boek ‘Cambodja’ van de Nederlandse journalist Frank Alberti. Hij raakte verliefd op het land en maakte een inspirerend boek, uitgegeven door Karakter Uitgevers, met foto’s, reisverhalen en recepten.

Eerst maken we het limoen-chilipeperdipsausje. Hak de knoflook en lomboks fijn. Doe ze in een kommetje en roer het sap van één ­limoen, vissaus, suiker en zout erdoor. Proef en voeg indien nodig nog wat limoensap of ­suiker toe. Zet apart.

Leg de glasnoedels in een kom en giet er ­kokend water over. Laat de noedels tien ­minuten wellen. Dan maken we de kroeungpasta. Schil hiervoor de laos en kurkuma en snijd beide klein. Verwijder van de serehstengels de twee buitenste bladeren en snijd het dikke deel in dunne ringetjes. Pel de knoflook en sjalotjes en snijd ze fijn.

Doe alle ingrediënten in een keuken­machine en pureer alles fijn. Schep het mengsel over in een vijzel en stamp het nog fijner. Schep de pasta in een kom. Snijd de visfilet in stukken en pureer deze in de keukenmachine.

Voeg de vis toe aan de pasta en doe ook het gehakt, pinda’s, een verkruimeld bouillonblokje, suiker, zout, ei en vissaus erbij. Laat de noedels uitlekken en snijd ze in twee centimeter grote stukken. Voeg ze toe aan de kom. Snijd de kousenband in stukken van vier centimeter.

Meng de inhoud van de kom goed. Vet de handen in met een beetje olie, pak een bolletje visgehakt uit de kom en druk het plat tussen de handen. Leg er twee stukjes kousenband op. Vouw dicht. Vorm er een worstje van. Zorg dat de kousenband goed is ingepakt.

Verhit de rest van de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de worstjes hierin goudbruin en gaar. Serveer met witte rijst, roergebakken sperziebonen en een lekkere limoen-chilipeper-dipsaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden