ReceptBas Robben
Broodje kip met teriyakisaus
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
Vind van gentrificatie wat u wilt, maar mijn markt is er een stuk van opgeknapt. Niet alleen omdat ik voor elk Ottolenghi-recept mijn boodschappenlijst kan afvinken op de Ten Katemarkt, maar vooral door veel streetfoodkramen.
Ik ben opgegroeid met een zaterdagmarkt in Klazienaveen waar alleen loempia’s en poffertjes verkocht werden. En de poffertjesmevrouw was de dorpse Evert Santegoeds die van iedereen precies wist van wie en wie ze familie waren. Op de markt in Amsterdam Oud-West hoef ik daar gelukkig niet mee te dealen. Twee Turkse vrouwen rollen gözleme-deeg dun uit, bestrijken het met gesmolten boter en ei, vullen het met kaas en kruiden en bakken het daarna op de hete plaat. Verderop staat een Japanner in een diep poffertjesijzer takoyaki te bakken, balletjes gevuld met octopus. Er zijn Tibetaanse dumplings, Taiwanese gefrituurde kip en hippe koffie zonder koemelk. Te midden van vijf groenteboeren, een heel goede notenkraam met versgedraaide pindakaas, en al het andere wat een markt een markt maakt.
Aan het begin ervan staat de kraam waar ik het vaakst op m’n lunch sta te wachten: Boer Geert. Nadat de inflatie toesloeg zag ik de prijs van een broodje stijgen van 4 naar 5,50 euro, maar de rij is er niet minder lang om. Voor mij de reden om loyaal te blijven: het broodje kip-teriyaki. Een knapperig pistoletje met hartigzout kippenvlees, een beetje ijsbergsla voor de leuk, en een gemeen pittige wasabi-mayo.
Ingrediënten voor 2 broodjes
• 125 ml lichte sojasaus
• 100 ml sake
• 100 ml mirin
• 80 g donkere basterdsuiker
• 1 kipfilet
• 2 tl maizena
• 1 el arachideolie
• 4 el mayonaise
• 1 tl wasabi
• 2 verse pistoletjes
• handvol fijngesneden ijsbergsla
Bereiding
Dit recept geeft u meer teriyakisaus dan u nodig heeft. Bewaar de rest en gebruik het bijvoorbeeld in een wokgerecht.
Schenk de lichte sojasaus, sake en mirin in een steelpan en voeg de basterdsuiker toe. Breng aan de kook, laat de suiker oplossen en zet het vuur uit. Laat helemaal afkoelen. Bewaar de saus in een afsluitbaar flesje.
Snijd de kipfilet in de lengte horizontaal doormidden. Snijd schuin in heel dunne plakjes. Meng de kipfilet met 100 ml van de teriyakisaus en de maizena. Verhit in een koekenpan of wok de arachideolie en roerbak de kipfilet op hoog vuur tot deze gaar is, dat duurt zo’n 4-5 minuten. Laat de kip in de pan liggen.
Meng voor de wasabi-mayo de wasabi met de mayo, zo simpel kan het soms zijn. Snijd de pistolets open, besmeer met de wasabi-mayo en beleg met de kip en de ijsbergsla.
U voelt het vast al aan: dit recept kan gemakkelijk verveelvoudigd worden. En dit is ook een recept dat heel lekker is met vegetarische kipstukjes of een andere vleesvervanger.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.