ReceptJudith Cyrus
Broodje bokking
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
De laatste weken zie ik op mijn social media regelmatig berichten voorbij komen waarin mij gevraagd word of ik mijn ‘inhaakkalender’ al heb. De eerste paar keer negeerde ik deze berichten, maar op zeker moment ging ik me afvragen wat een inhaakkalender is en hoe ik al die jaren hiervoor zonder heb gekund. Een inhaakkalender is – zo weet ik inmiddels – een jaarkalender waarop ‘inhaakmomenten’ zijn weergegeven; gebeurtenissen of speciale dagen waar je een (marketing)uiting aan kunt koppelen.
Inmiddels heb ik een inhaakkalender helemaal doorgenomen en ben ik verrast over gebeurtenissen waar blijkbaar ‘de dag van…’ voor bestaat. Met plezier geef ik u een paar voorbeelden uit de afgelopen twee maanden: Spaghettidag, Slagroomdag, Badeenddag, Popcorndag, Internationale Pindakaasdag, Dag van de Croissant, Andersomdag – die waren alle in januari. Nog een paar uit februari: Wereld-Nutelladag, Maak-een-nieuwe-vriend-dag, Doe-vriendelijk-dag en Nationale Drink-wijndag.
Vandaag is het zowel de start van de meteorologische lente als Nationale Complimentendag. Ik ga vandaag veel complimenten geven, om te beginnen aan het hoofdingrediënt van vandaag: gerookte haring. Ik heb namelijk als kind zo gesmuld van bokking, dat ik er vandaag mijn column aan wijd.
Ook onder Surinamers is spekbokking geliefd op een broodje of in een maaltijd met rijst. Spekbokking is koudgerookte haring, waar stoombokking warmgerookt is. Doordat bij koud roken de temperatuur lager is dan bij warm roken, krijgt de spekbokking een lichte rooksmaak. Als u de spekbokking bij de visboer koopt, krijgt u de hele haring. Maak de vis schoon door met een scherp mesje de buikholte in de lengte open te snijden en de ingewanden te verwijderen. Heeft u geen zin om de haring zelf schoon te maken, vraag dan de visboer of hij dat wil doen. Een andere optie is om spekbokking in blik te kopen.
Ingrediënten
• 1 spekbokking, schoongemaakt
• 2 rode uien
• 2 tomaten
• 2 knoflooktenen
• 1 madame-jeanette of chilipeper
• 4 eetlepels neutrale olie
• flinke draai van de pepermolen
• 1 avocado
• sap van een halve limoen
• ½ ijsbergsla
• 4 (afbak)broodjes
Bereiding
Snijd de uien in ringen, de tomaat in blokjes, de knoflook in dunne plakjes en de peper in stukjes (vermijd contact met uw handen met de peper: handschoen aan).
Verhit de olie in de pan en bak de uien in 2 minuten. Roerbak tomaat en knoflook erbij op hoog vuur in 1 minuut. Snijd de bokking in stukken, verlaag het vuur en bak de bokking met de peper ongeveer 5 minuten mee totdat de tomatenblokjes hun sap hebben afgegeven en de bokking een beetje uit elkaar valt. Breng op smaak met een flinke draai van de pepermolen. Schil de avocado en snijd hem in parten. Besprenkel de parten met het limoensap. Snijd de ijsbergsla in repen. Bak de broodjes af.
Beleg een broodje met wat sla, enkele plakjes avocado en een grote schep bokking. Mond open, ogen dicht en bedenk wie u nog een compliment wilt geven.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.