Koken met KarinBrood zonder kneden

Brood zonder kneden (in een pan)

Iebelig word ik ervan. Mensen die zich op hoge poten beklagen dat een recept van mij is mislukt, waarna bij enig doorvragen blijkt dat ze een ingrediënt hebben weggelaten, een ander hebben vervangen, meer van zus en minder van zo hebben gedaan, een ander formaat bakvorm hebben genomen en een lagere oventemperatuur. Ja, hállo.

Maar nu deed ik het zelf ook. Niet van die hoge poten natuurlijk, maar wel een gegeven recept heel anders uitvoeren. En dan verbaasd zijn dat het mislukte.

Het ging om een broodrecept. Laatst zag ik voor het eerst in jaren mijn voormalige baas Alec weer, een Amerikaan. Lyrisch vertelde hij over zijn broodbakhobby. Het allerlekkerste brood dat hij ooit had gegeten, gebakken in een Dutch oven, doodsimpel en verrukkelijk. En dat voor een man die ik nog nooit betrapt heb op koken. De enige keer dat ik in New York bij hem thuis ging eten, mocht ik kiezen uit een waaier aan folders met alle keukens van de hele wereld, allemaal in thuisbezorgversie. (Het werd trouwens Filippijns, het meest exotische wat ik kon vinden). Toen hij daarna zijn recept mailde, bleek dat gebaseerd op het beroemde No Knead Bread van Mark Bittman uit ‘The New York Times’, een echte klassieker die ik wel kende, maar gek genoeg nog nooit zelf had geprobeerd.

Maar ja. Toen nam ik roggemeel in plaats van tarwebloem, en minder grammen dan in het recept, maar wel juist meer water en meer gist. Na 15 uur rijzen was het nog steeds een vage klont. Daarna kort kneden en nog eens 2 uur rijzen liet ik achterwege, ik gooide alles gewoon meteen de oven in. Resultaat: een donkerbruine platte homp. Ik had het kunnen weten.

Daarna had ik het bakvirus echter goed te pakken. Ik bleef maar bakken, iets braver volgens de opgegeven hoeveelheden, en toch elke keer anders. Alleen dat kneden, dat liet ik lekker zitten. Kom op zeg, het heet toch een ‘brood-zónder-kneden’? Het wordt zo geen mooie bol, maar wel verbluffend lekker sappig brood, met ultraknapperige korst. Probeert u het zelf maar eens, en experimenteer gerust. Als u mij maar niet gaat mailen dat het mislukt is.

Zelf maken, nodig voor 1 brood:

425 g tarwebloem (of vervang 1/5 door roggemeel)
½ theel gedroogde gist (uit zo’n zakje van 7 g)
2 kleine theel zout (12 g)
375 ml warm water

Roer bloem, gist en zout in een kom door elkaar. Giet het water erbij en meng kort met een pollepel tot een vrij nat geheel. Dek af met plasticfolie en laat 12 tot 15 uur staan, gewoon op een hoekje van het aanrecht. Als het flink gerezen is en er bubbelig uitziet, is het goed. Verwarm tijdig de oven voor tot 250 °C, met daarin een gietijzeren of emaillen stoofpan, die u met een keukenpapiertje heel lichtjes hebt ingevet met wat olie. Haal de pan (met ovenwanten!) uit de oven, kieper, hoppekee, in één keer het deeg erin, gebruik een spatel om het kleverige spul los te krijgen van de kom. Vooral niet gladstrijken of fatsoeneren, maar meteen de deksel er weer op en terug in de oven ermee.

Bak een half uur, verwijder dan het deksel en bak nog eens 15 minuten. Zet de oventemperatuur wat lager als het te bruin wordt. Laat minstens een half uur afkoelen op een rooster alvorens aan te snijden. 

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden