null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Braziliaanse maiscake

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

‘Bolo de milho, cocada, milho assado, pamonha, canjica, pé-de-moleque, paçoca.’ Isabela woont in Recife, Brazilië, en verschijnt een keer per week op mijn scherm om me Portugese les te geven, de taal van mijn lief. Tijdens de les van 24 juni somt mijn juf op wat ze allemaal in huis heeft gehaald voor deze avond, São João. Eeuwenlang vierde men in Europa Sint-Jan ook – als midzomerfeest – maar nu betekent de dag voornamelijk dat het seizoen van de asperges en rabarber voorbij is.

In Brazilië daarentegen, en dan vooral in het noordoosten, is São João een van de junifeesten, de grootste festiviteiten in het land na carnaval. Van oorsprong was het vooral een plattelandsfeest, om de komst van de winter en – hopelijk – regen te vieren. Iedereen gaat daarom nu verkleed in boerenkostuums de straat op, om quadrilha te dansen op forro-muziek. En om veel mais te eten, want juni markeert tevens het begin van de maisoogst. Dat blijkt uit Isabela’s rijtje: maiscake, kokossnoep, gegrilde maiskolven, gestoomde maispakketjes, maispap en twee soorten snoep van pinda en suiker – Brazilië zou Brazilië niet zijn als de feestelijkheden niet met veel zoetigheid gepaard zouden gaan.

Dat vertaalt zich ook goed naar Nederland. Een paar jaar geleden proefde ik heel wat maishapjes op een Braziliaans junifeest bij een sportvereniging in Amsterdam-West, nu besloot ik zelf de keuken in te gaan om bolo de milho, maiscake, te maken. Een eiloze, zeer smeuïge bolo, met kokos. Ook nog ontzettend simpel om te maken, blijkt uit de recepten die ik online vond. In het Portugees. Isabela kan trots op me zijn.

Ingrediënten voor 4-6 stukjes

• 200 milliliter kokosmelk
• 50 milliliter kokos- of zonnebloemolie + beetje extra
• 300 gram maïs uit blik (uitgelekt)
• 1 eetlepel wittewijn- of appelazijn
• 100 gram suiker
• 75 gram bloem
• 1 eetlepel maïzena
• 50 gram geraspte kokos
• 1 eetlepel bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een kleine cake- of tulbandvorm in met olie en bestrooi met wat bloem. Doe alle ingrediënten behalve de geraspte kokos en het bakpoeder in een blender of keukenmachine en draai glad en schuimig. Voeg de kokos en het bakpoeder toe en draai nog even mee. Doe het beslag in de vorm en zet ongeveer 45 minuten in de oven, tot het beslag goed gestold is.

Haal uit de oven, laat een beetje afkoelen en keer dan op een bord. Warm is hij heel smeuïg en bijna puddingachtig, afgekoeld is hij wat steviger. Allebei heel lekker, vooral met een kopje koffie.

Heeft u zelf een goed recept? Wij plaatsen het graag. Schrijf een inleidende tekst van 250 á 300 woorden, een lijstje met ingrediënten en vervolgens maximaal 200 woorden over de bereidingswijze. Mail uw recept naar recepten@trouw.nl.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden