ReceptBoterkoek met gember

Boterkoek met gember

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox
Henja Schneider

Ingrediënten voor een springvorm Ø 22 cm:

• 250 g patisseriebloem

• 250 g boter plus iets extra

• 250 g witte of lichte basterdsuiker

• 1 ei

• snuf zout

• 50 g uitgelekte gekonfijte stemgember

Bereiding

Deze week werd schrijfster Marga Minco honderd jaar. Corona dwarsboomde de feestelijkheden, “maar”, hoorde ik haar dochter Jessica Voeten via de radio vertellen, “ik heb een taart gebakken om deze dag toch te vieren, een boterkoek volgens het recept van mijn moeder.”

Nostalgie. Boterkoek is een van mijn liefste smulherinneringen uit de jaren na de oorlog, toen er van alles op rantsoen was. Nu bakt mijn kleinzoon boterkoek à la Nigella Lawson, met maar liefst zes eieren erin. Het volgende recept werd op de Amsterdamse Vakschool voor Banketbakkers gebruikt en komt uit die karige tijd: met maar één ei. Anders, maar even lekker.

Klop het ei los. Houd een paar theelepeltjes apart om de koek mee te bestrijken. Snijd de gember in snippers. Vet de springvorm royaal in met boter.

Kneed bloem, boter, basterdsuiker, het grootste deel van het losgeklopte ei, zout en gember tot een deeg. Het deeg is, als het goed is, flink kleverig. U kunt het met de hand kneden, het kan ook in een keukenmachine. Wikkel het deeg in folie of stop het in een plastic doos met deksel en zet het een uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 190 ºC. Druk het deeg in de springvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel. (Houd die steeds even onder de koude kraan, zodat het deeg er niet aan blijft plakken.) Kerf met een mes of vork een patroontje in het deeg. (Soms is daar na het bakken niets meer van te zien, soms ook wel. Voor de smaak maakt dat natuurlijk niets uit.)

Zet de vorm in de oven en laat de boterkoek een kwartier bakken. Haal hem uit de oven en temper de thermostaat tot 150 ºC. Bestrijk de boterkoek met het restje losgeklopt ei, zet hem terug in de oven en laat hem in een half uur goudbruin bakken. Hij zal dan bovenop stevig aanvoelen, maar na het afkoelen van binnen zacht blijken en dat is de bedoeling.

Laat de boterkoek volledig afkoelen in de vorm. Snijd hem daarna in smalle punten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden