ReceptCharlotte Kleyn
Boterhammen met zachte kaas en gestoofde groenten
Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.
Sichuanese chilibonenpasta, Franse kleine zure augurkjes, Engelse crumpets (fluffy zachte broodjes/pannenkoekjes met gaatjes, die je warm getoast eet met veel boter en marmite of jam), Surinaamse sopropo en gedroogde pepers uit Mexico: het wordt steeds makkelijker om producten van over de hele wereld in Nederland te vinden. Soms moet je ervoor omrijden – die crumpets haal ik bij een expatwinkel en voor de chilibonenpasta ga ik naar de toko – of het online bestellen bij een van de vele gespecialiseerde webshops. Maar toch: het is allemaal te vinden.
Je hoeft op vakantie dus minder mee terug te nemen dan voorheen, al blijven er genoeg producten bestaan die je hier niet kunt krijgen. Dat soort culinaire souvenirs zijn ook het perfecte cadeau voor thuisblijvers. Zo bracht een vriendin laatst zoete melksnoepjes en specerijen mee uit India, en nam een Portugese logé pastéis de nata en zachte doch pittige schapenkaas mee in de koffer. Die smeerde ik op brood, en daarop legde ik een flinke schep warme gestoofde groenten. Het werd een groot succes. Ook lekker met andere kaas, of maak hem vegan, met bonenspread.
Ingrediënten voor 4 personen
• 6 eetlepels olijfolie
• 1 aubergine, in kleine blokjes
• 1 kleine zoete aardappel, in kleine blokjes
• 2 rode puntpaprika’s, in kleine blokjes
• 1 knoflookteen, in plakjes
• 2 tomaten, in stukjes (vers of uit blik)
• chilivlokken naar smaak
• 4 lekkere (zuurdesem)boterhammen
• 200 gram zachte kaas (ik nam Portugese zachte schapenkaas, maar die is niet makkelijk te vinden. Brie, camembert of zachte geit is ook lekker)*
Bereiding
Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een ruime pan en bak de aubergine 5 minuten al omscheppend. Doe nog een eetlepel olijfolie in de pan en voeg de zoete aardappel, paprika’s en knoflook toe. Bak 10 minuten, schep regelmatig om. Voeg de tomaten en een scheutje water toe. Laat zachtjes onder een deksel pruttelen tot alle groenten helemaal zacht zijn, in zo’n 20 minuten. Breng op smaak met zout en chilivlokken.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de boterhammen aan één kant goudbruin. Smeer de kaas erop en schep daar wat van het groentemengsel op.
*liever plantaardig? Spoel een klein blikje witte bonen af, prak grof met een vork en breng op smaak met zout, peper, olijfolie en wat citroensap.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.