ReceptJoke Boon
Boons budget kerstaanloop: Gevulde appel-kaneelbroodjes
Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.
Het woord kerst zal mogelijk uw wenkbrauwen doen fronsen. Maar gezien de vele reacties die ik vorig jaar kreeg op mijn serie getiteld Boons stressvrije kerstaanloop én het verzoek om dat dit jaar weer te doen, zult u het begrijpen. De komende negen weken krijgt u recepten die betaalbaar, maakbaar, vegan en lekker zijn.
Ik geef u achtereenvolgens een ontbijtrecept dat ook bij de koffie past, een lunchgerecht dat ook geschikt is als voorgerecht, een soep als voorgerecht of bij de lunch, een voorgerecht dat ook lekker is op brood of toast, twee hoofdgerechten, twee nagerechten en we sluiten af met bonbons, ook meteen een leuk cadeautje als u ergens op bezoek gaat.
Laat u niet ontmoedigen door alle economische malheur, we maken er gewoon een heerlijke én betaalbare kerst van. Als u de recepten al een keer heeft gemaakt, heeft u met kerst bovendien geen stress.
We beginnen met heerlijke, gevulde appel-kaneelbroodjes: warm en koud lekker. U kunt ze gebakken invriezen. Piep ze eventueel even op in een warme oven voordat u ze serveert.
Ingrediënten voor 13 broodjes
Deeg:
• 225 milliliter plantaardige drink (soja, haver, amandel)
• 2 eetlepels suiker
• 2 afgestreken theelepels kaneelpoeder
• 1 zakje gedroogde gist á 7 gram
• 1 theelepel zout
• 400 gram (spelt) bloem
• 1 eetlepel olie
Vulling:
• 375 gram handappels (+/- 3 stuks) bijvvorbeeld Jonagold
• 2 eetlepels suiker
• 2 afgestreken theelepels kaneelpoeder
• 45 gram rozijnen of gedroogde cranberries
• Sap van een halve citroen
• 40 gram walnoten, fijngehakt
Bestrooien:
• 2 eetlepels suiker
• 1 theelepel kaneelpoeder
Bereiding
Begin met het deeg. Verwarm de drink tot lauwwarm. Klop de suiker en de gist erdoor. Laat 10 minuten staan.
Roer zout en kaneel door de bloem, voeg olie en gistmengsel toe. Kneed tot een mooi soepel deeg. Doe in een kom, dek af met een theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Maak ondertussen de vulling. Schil en snij de appels in kleine blokjes. Doe in een pan, voeg suiker, kaneel, rozijnen, citroensap en 3 eetlepels water toe en breng aan de kook. Kook tot een grove moes in +/- 10 minuten. Schep de walnoten erdoor en laat afkoelen.
Kneed het deeg na het rijzen nogmaals door, verdeel in 13 porties van 50 gram. Maak een balletje, druk daar een flinke kuil in en schep er een lepel van de vulling in. Vouw het deeg er behoedzaam overheen, zodat de vulling ingesloten is. (Na het eerste broodje gaat het steeds beter.)
Leg elk broodje met de naad naar beneden, op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga door tot alle vulling en deeg tot broodjes zijn gevormd. Bevochtig de bovenkant licht met water, bestrooi met kaneelsuiker. Laat onder een theedoek nog 15 min rijzen.
Verwarm de oven tot 200 graden, bak de broodjes in 20 minuten bruin en gaar.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.