Recept

Boekweitpannekoeken

Boekweit Beeld
Boekweit
Henja Schneider

Nu we toch veelal aan huis gebonden zijn kunnen we ons wellicht een recept veroorloven dat wat tijd nodig heeft. Zowel vulling als pannekoeken kunnen de vriezer in, dus het is wellicht zinnig een dubbele hoeveelheid te maken.

Zeef het boekweitmeel met het zout in een kom. Roer er één voor één de eieren door en dan geleidelijk de melk tot u een glad beslag hebt dat als een lint van de garde loopt. Roer er, als het te dik is, wat extra melk door. Laat het een half uurtje rusten.

Laat dan wat boter smelten in een hete koekenpan, of verhit een scheutje olijfolie en bak vier pannekoeken. Dit kan heel goed van tevoren.

Verhit ongeveer anderhalf uur voor het eten een scheut olijfolie in een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Roerbak knoflook, ui, wortel en selderij 8-10 minuten, of tot de groenten zacht en geurig, maar niet bruin zijn. Doe er de uitgelekte geweekte bonen bij met zoveel water dat ze een paar centimeter onder staan. Laat ze op hoog vuur aan de kook komen. Zet het vuur dan zo laag dat het water net niet meer borrelt.

Leg het deksel schuin op de pan en laat de bonen ongeveer een uur zoetjes gaan, of tot het mengsel in de pan niet meer naar de groenten, maar naar de bonen ruikt (een tip van de befaamde kookboekenschrijfster Marcella Hazan). Vul in die tijd het vocht zonodig met kokend water aan, de bonen moeten onder blijven staan. Voeg zout naar smaak toe en laat de bonen verder garen tot ze zacht zijn (ca 30 minuten of iets langer).

Laat het bonenmengsel uitlekken, prak het grof, breng het mengsel op smaak met geraspte citroenschil, zout en zwarte peper, en druppelsgewijs met citroensap. Maak het smeuïg met een scheutje olijfolie en/of wat uitgelekt vocht. Schep het op de pannekoeken, bestrooi het met peterselie en klap de pannekoeken dubbel.

Ingrediënten voor 4 ­personen

250 g witte bonen, 6-8 uur geweekt, uitgelekt
extra vierge olijfolie
fijngehakt mengsel van: 2 tenen knoflook, 1 middelgrote ui, 1 niet te grote winterwortel, 1 dunne stengel bleekselderij
grof zeezout
zwarte peper uit de ­molen
sap en geraspte schil van een halve citroen
handvol gehakt peterselieblad

Voor de boekweit­pannekoeken:

100 g boekweitmeel
snuf zout
2 eieren
3 dl melk
boter of olie om in te bakken

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden