ReceptBloemkool met pijnboompitten

Bloemkool met pijnboompitten

Beeld colourbox

Ingrediënten

• 1 flinke bloemkool
• 1 kleine citroen
• 4 el pijnboompitten
• ca. 20 g. koriander
• 20 bladen basilicum
• 3 el extra vierge olijfolie
• bosuitjes, in ringen
• zout
• 1 teen knoflook
• heel fijn gehakt
• 1 el sesamolie
• 2 el droge sherry
• versgemalen peper
• chilivlokken
• 100 g Taleggio of andere roodbacteriekaas,

Bereidingswijze

Bloemkool, broccoli, spruitjes, broccolini (beter bekend onder de belachelijke naam ‘bimi’), en andere koolachtigen – mijn familie is er gek op. Ik pas alle mogelijke bereidingen toe, met één uitzondering: koken in water. Roosteren, frituren, roerbakken, grillen en stomen zijn naar mijn mening veel geschikter technieken voor deze groenten, die hun aroma niet onder stoelen of banken steken. Roosteren in een zware gietijzeren pan is snel, makkelijk en geeft de groenten zowel smaak als een perfecte beet. Hetzelfde geldt voor roerbakken. Voor dit lekkere bloemkoolgerecht heb ik een paar van mijn geliefde smaakmakers bij elkaar gesprokkeld: koriander, basilicum, citroenrasp en pijnboompitten. De bloemkool kun je vervangen door broccoli of spruitjes (in plakjes gesneden). Dit gerecht is bijna helemaal voor te bereiden. De eigenlijke bereiding is een kwestie van minuten. Bijgerecht voor 4 à 5 personen.

Halveer de bloemkool en snijd de helften eerst in niet te dikke plakken, en snijd die weer in langwerpige repen. (Ik gebruik ook de steel.) Boen de citroen schoon en rasp de schil fijn af. Rooster de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan. Hak de koriander ietwat grof. Scheur de basilicum in stukjes. Verhit 3 el olie in een wok of grote koekenpan, en bak de bosui en knoflook geurig.

Doe de bloemkool in de pan en bak de groente op hoog vuur enkele minuten mee, tot de stukjes beginnen te kleuren. Bestrooi met wat zout. Voeg de sesamolie toe en bak alles nog een paar minuten door op halfhoog vuur, tot de bloemkool hier en daar mooi bruin is en net zacht begint te worden. Giet de sherry erbij en laat dit al roerend op hoog vuur verdampen. Breng op smaak met peper en chilivlokken. Meng de citroenrasp, pijnboompitten, koriander, basilicum en Taleggio door de bloemkool en neem dan de pan van het vuur. Meteen opdienen. Het kan ook dienen als vegetarisch hoofdgerecht; geef er dan bijvoorbeeld gegratineerde aardappels bij, of warm granenbrood en yoghurt-kruidensaus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden