null Beeld

Koken metKarin Luiten

Bloemkool à la polonaise: vlugger en smakelijker kunnen we het niet maken

Karin Luiten

Een lezeres twitterde ‘De buurvrouw kwam een teen knoflook vragen. Was ze vergeten. Die maakt vanavond de Conchiglioni bolognese van Karin. Dat is een heel avontuur voor haar.’ Even later gevolgd door: ‘De buurvrouw vindt het recept @!#-veel werk. Onzin natuurlijk. Maar ja, het is maar net wat je gewend bent.’

Tja, dacht ik bij mezelf, een ovenschotel die je in een kwartiertje in elkaar fietst, als je dat al veel werk vindt, dan is eigenlijk alleen een boterham met kaas makkelijker. Gelukkig kwam het goed, er volgde een blije foto van het eindresultaat, maar het gaf toch te denken.

Helemaal toen ik de dag erna mail kreeg van een lezer over een ander recept, Kip met gember: ‘Hoi Karin. Kijk, ik wil wel koken, maar die lange lijst schrikt af… Kan dat niet simpeler?’ En ik maar denken dat ook dat recept juist uitblonk in eenvoud. Gek toch, dat verschil in perceptie over makkelijk.

In zestig jaar is niks veranderd

De voorzienigheid greep in, door een straatbibliotheekje op mijn pad te brengen met daarin een minikookboekje, ‘200 recepten voor vlug en smakelijk koken’. Uit 1964, geschreven door ene Mapie de Toulouse-Lautrec. Alleen al de inhoudsopgave is smullen. Er zijn ‘menu’s die vlug klaar zijn’ in 30, 45, 60 of 90 minuten, maar ook ‘menu’s als u meer tijd heeft’ en die dan toch nog ‘vrij weinig tijd vergen’. En dan moppert de auteur er ook nog bij: ‘Dikwijls ontmoet ik jonge vrouwen die tegen mij zeggen: ‘Koken neemt veel tijd in beslag en is moeilijk’.’ Nou ja zeg, er is in zestig jaar niks veranderd! Behalve dan dat we een kwartier in de keuken tegenwoordig al heel wat vinden. En dan te bedenken dat je van Mapie ook nog eens iedere week de koelkast volledig moest schoonmaken.

Gesterkt fietste ik huiswaarts, en maakte een recept uit het boekje, met een hele bloemkool. Ik hield me in, voegde geen creatieve gekkigheid toe, welnee, ik hield me braaf aan het recept. Want het is immers de nederige taak van de receptenschrijver om de mensheid culinair de helpende hand te bieden. Vlugger en smakelijker kunnen we het niet maken.

null Beeld

Bloemkool à la polonaise

Nodig voor 4 personen:

• 1 (niet al te grote) bloemkool
• 2 eieren
• 100 g roomboter
• 3 eetl gemalen broodkruim
• handje peterselie
• ½ citroen
• peper & zout

Verwijder de bladeren van de bloemkool, maar hou hem heel en zorg dat hij goed rechtop kan staan. Zet in een zo klein mogelijke pan waar hij precies in past. Overgiet met kokend water, voeg een ferme snuf zout toe. Kook onder een deksel gaar in ± 15 minuten. Kook intussen ook de eieren hard, laat schrikken, pel en hak fijn. Of haal ze door de pureeknijper voor mooie fliebeltjes. Hak de peterselie fijn.

Verhit een klontje van de boter in een koekenpan, bak het broodkruim goudbruin en knapperig, haal eruit. Laat de rest van de boter in de pan smelten en licht bruinen. Blus af met een flinke kneep citroensap. Giet de gare bloemkool voorzichtig af, zet op een schaal. Bestrooi met ei, broodkruim, peterselie en wat zout en peper. Giet de gesmolten boter erover.

Alvast een ideetje voor Pasen?

Tip van Mapie

Serveer er gebakken niertjes bij, met vooraf een salade niçoise en bananen met chocoladecrème toe. Moet lukken binnen 60 minuten.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden