Beeld Colourbox

Recept Bloedworst, een ouderwets herfstgerecht

Bloedworst, een ouderwets herfstgerecht

Ingrediënten voor twee personen:

250 g geschilde vastkokende aardappels

nootmuskaat, zout

scheutje melk

50 g ontbijtspek, gesneden

250 g gesneden groene kool

2 eetl. boter

1 goudrenet

2 plakken bakbloedworst

Een beetje verlegen ga ik de winkel van de keurslager in Nunspeet binnen. Ik heb namelijk een heel eenvoudig boodschapje: 2 plakken bakbloedworst en een half ons ontbijtspek. Maar het meisje achter de toonbank lacht mij toe: 'Ja, het wordt er weer tijd voor hè, heerlijk!'

Bloedworst, in Noord-Europa met graagte gegeten na de slacht, is op de Veluwe dus niet uit de gunst geraakt vanwege de welvaart. En terecht! Mocht u een aanmoediging nodig hebben dan heb ik er een van fijnproever Johannes van Dam. Hij proefde na een joodse opvoeding (met het verbod om bloed te eten) voor het eerst een bloedworstje in België en schreef: 'De poorten van de hemel openden zich'.

Bereidingswijze

* De aardappels in plakjes gaar koken in ruim water. Afgieten, prakken met zout, nootmuskaat en wat melk, langs één kant in een beboterde vuurvaste schotel scheppen. Warm houden.

* Het spek zachtjes krokant bakken in een droge koekepan. Uit de pan nemen.

* De kool roerend beetgaar bakken met het spekvet in de leeggekomen pan. Midden in de schotel leggen.

* In diezelfde koekepan de boter smelten. Hierin de appel in blokjes lichtbruin bakken. Aan de andere kant van de kool schudden.

* De tweede eetlepel boter in de koekepan verhitten. De plakken bloedworst vlak voor serveren aan weerszijden bruin bakken. Op de kool leggen. De aardappelprak garneren met het krokante spek. Meteen eten.

Menusuggestie: Vooraf: Selderijsoep. Halve liter runderbouillon aan de kook brengen, 2 eetlepels rijst een kwartier laten meekoken. Ten slotte veel fijngesneden bladselderij erdoor.

Na: Beschuit met bessensap: 125 ml bessensap (uit flesje) met 100 ml water plus een half kaneelstokje op laag vuur 10 minuten zachtjes koken met 60 gram suiker; 1 afgestreken eetl. aardappelmeel glad roeren met wat water. Dat papje van het vuur af door het sap roeren. Even opnieuw al roerend aan de kook brengen tot het sap gaat binden. Warm over 2 beschuiten schenken. Lauw of koud eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden