null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Bladerdeeg kokoskoekjes

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik stond op de hoek van onze straat. Precies op de plek die mij was aangewezen. ‘Niet verder gaan en met niemand meegaan!’, was mij op het hart gedrukt. Die dag stond ik daar in mijn nieuwe jurk met een speciale reden: ik was jarig en dat ging ik aan iedereen vertellen. ‘Ik ben jarig!’, zei ik en werd door iedereen die langs liep hartelijk gefeliciteerd. Tot er een mevrouw kwam die zei: ‘Dan mag jij mee naar de winkel en ga ik wat lekkers voor je kopen’.

‘Nee’, zei ik, ‘dat mag ik niet.’ Een eerder en áltijd geldend verbod was dat ik geen snoepjes van vreemden mocht aannemen. Dus belde de mevrouw, op mijn aanwijzingen, bij ons huis aan en vroeg of ze wat lekkers voor me mocht kopen. Een poosje later kwam ze terug en kreeg ik een zakje lange, gekleurde lollies die voorzien waren van een suikerlaagje. Héerlijk, en ik hield ze allemaal voor mezelf.

Nu was ik vorige week jarig en nog steeds klets ik graag tegen iedereen aan. Tegenwoordig doe ik dat ook op social media. Over de sociale media is de laatste tijd veel te doen en er valt ook veel negatiefs over te zeggen, maar als je jarig bent dan ben je daar ouderwets jarig, precies zoals ik het graag heb! Felicitaties alom en het voordeel is dat niet iedereen op visite komt. Wie jarig is trakteert, dus bakken we deze keer koekjes waarvoor u de ingrediënten allemaal op voorraad kunt hebben.

Handig voor als u onverwacht (verjaardags)bezoek krijgt. Op de dag dat u ze hebt gebakken zijn ze knapperig. Dat wordt in de trommel wel snel minder, maar dan nóg blijven ze lekker.

Ingrediënten voor 24 koekjes

• 4 velletjes (roomboter-) bladerdeeg, ontdooid
• 100 ml romige kokosmelk
• 60 g gedroogde geraspte kokos
• 40-50 g suiker, plus wat extra om te bestrooien
• 30 g gedroogde abrikozen
• 1/2 tl Chinees 5-kruiden poeder óf koekkruiden, óf kaneel, óf gemberpoeder en als u dat allemaal niet heeft of niet lust: dan laat u het gewoon weg.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Doe de kokosmelk, suiker en geraspte kokos in een kleine steelpan, roer door en breng al roerend aan de kook. Laat 5-8 minuten sudderen zodat de kokos de melk opneemt, het lijkt uiteindelijk op dikke rijstepap. Haal van het vuur.

Knip of snijd de abrikozen in kleine stukjes, formaat rozijn. Schep ze samen met de kruiden door het kokosmengel en verdeel dit mengsel in vieren.

Leg de velletjes bladerdeeg op een snijplank en besmeer elk vel zorgvuldig met een deel van het kokosmengsel, alsof het een boterham is: dus ook de randjes. Maak het plastic velletje van het deeg los en rol het deeg met vulling op tot een worstje. Doe dit ook met de andere velletjes. Snij met een scherp mes elk worstje in 6 gelijke stukken (ruim 1 cm breed). Leg de stukjes met een snijkant naar boven en druk ze met vlakke hand plat tot een halve centimeter dikte. Bestrooi de koekjes licht met suiker.

Bak ze in het midden van de oven in precies 18 minuten gaar, dan zijn ze bruin en krokant. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten trommel. Een verfrommeld stuk aluminiumfolie boven op koekjes houdt ze langer vers, dan blijven ze vijf tot zeven dagen goed.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden