null Beeld Loek Buter
Beeld Loek Buter

Koken met KarinPasta met radicchio

Bitterzoet afscheid van mijn trouwe Kever

Vijftien jaar lang was ik de trotse bezitter van een Kever cabrio uit 1978. Rood volgens de papieren, al dekt roestbruin de lading beter. Maar sinds ik steeds vaker pendel naar mijn huis in Frankrijk, bleek een 42-jarig koekblik-op-wielen toch niet zo handig, hoe schattig ook. Er kwam dus een robuuste Volvo waar je lekker veel spullen mee kunt vervoeren.

Twee auto’s in hartje Amsterdam, da’s simpelweg geen doen, dus verkoop van de Kever bleek helaas onvermijdelijk. Een handelaar in klassieke auto’s wilde hem wel hebben. Voor de allerlaatste keer tufte ik in mijn geliefde wagentje naar hem toe. Hij bleek een immense showroom te hebben, vol glimmend opgepoetste oldtimers. Stuk voor stuk zagen ze eruit alsof er nog nooit in gereden was. Sterker nog, alsof dat ook vooral niet de bedoeling was. Een beetje beteuterd keek ik naar mijn eigen trots en glorie, die weliswaar rijdt als een zonnetje, maar er als echte gebruiksauto nogal sobertjes bij afstak. Roestplekje hier, deukje daar, tja, wat wil je na vele tienduizenden kilometers lief en leed? Maar dat is toch juist ook de charme van een oude auto? Liever een kras met karakter dan een bolide puur als statussymbool, hebbeding of beleggingsobject.

Enfin, lang verhaal kort, met enige tegenzin wilde de handelaar hem uiteindelijk toch wel hebben. Ineens stond ik met tranen in mijn ogen. Huilen om een auto, dat had ik nou nooit van mezelf verwacht. En nu hoop ik vurig dat ze zich een beetje inhouden bij het opknappen, dat ze niet alle charme er keihard uitrenoveren. Maar vooral hoop ik dat iemand anders er net zo gelukkig mee gaat worden als ik.

Hier past een bitterzoet recept. Radicchio rosso is officieel ook mooi rood, maar verkleurt in de pan al snel tot roestbruin. Het bittere wordt verzacht door zuur (balsamico), zout (kaas), vet (olijfolie) en zoet (sinaasappelsap), al blijft het echt een recept voor de liefhebber.

Tip:

De meeste groenteboeren verkopen radicchio di Chioggia (een compact rond kropje) of di Verona (iets langwerpiger). Die met die opvallende slierten heet Treviso.

null Beeld

Pasta met radicchio

Voor 4 personen:

• 400 g linguine of spaghetti
• 1 flinke krop radicchio (± 400 g)
• 3 (pers)sinaasappels
• 1 flinke (rode) ui
• 100 g Parmezaanse kaas
• 1 handvol platte peterselie
• 3 volle eetl kappertjes
• 3 eetl balsamico-azijn
• chilivlokken (uit zo’n molentje)
• zout & peper uit de molen
• olijfolie

Snij de ui in dunne halve ringen. Verhit een ferme scheut olijfolie in een hapjespan. Fruit daarin zachtjes de ui 15 minuten tot hij gaat karamelliseren. Breng intussen een pan met water en zout aan de kook. Rasp de schil van 1 sinaasappel boven een kom, pers ze daarna allemaal uit en doe bij de rasp. Snij de radiccio in fijne reepjes, rasp de parmezaan, hak de peterselie fijn, laat de kappertjes uitlekken. Nu kan de pasta in het water en de radiccio bij de ui. Laat op vrij hoog vuur al omscheppend in een paar minuten slinken. Giet de balsamico erbij, laat even uitbruisen, en dan het sinaasappelsap. Voeg zout, peper en chilivlokken toe. Laat de boel op zacht vuur pruttelen en inkoken tot de pasta gaar is. Giet de pasta af maar vang een kopje kookvocht op. Meng de pasta door de radicchio, samen met peterselie, kappertjes en twee-derde van de kaas. Meng goed, voeg indien nodig een scheut pastawater toe om het smeuïg te maken. Verdeel over 4 borden, bestrooi met de rest van de kaas en giet er nog een sliertje olijfolie over.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden