Pien van Dijk in Soepbar Piek.

Smaak van de chefPien van Dijk

Bij Soepbar Piek in Breda eet je een snelle hap die wél gezond is

Pien van Dijk in Soepbar Piek.

Pien van Dijk (24) opende in het centrum van Breda Soepbar Piek waar je glutenvrije en veganistische soep-to-go kunt halen.

Waarom soep?

“Ik werk als diëtist voor mensen met een verstandelijke beperking. Het leek me leuk om voor hen een fijne werkplek op te zetten, maar ik had nog geen concrete ideeën. Tot een collega tijdens de lunch eens soep van Unox aan het opwarmen was. Of ik ook wilde? ‘Ik hoef geen soep uit een zak’, reageerde ik een beetje lomp. Hij vond dat ik me ­aanstelde, maar ik vertelde dat er onnodige rotzooi in zit. ‘Waarom begin je zelf geen soepbar?’, stelde hij voor.

Soep kun je in alle rust voorbereiden, zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op hun eigen niveau en tempo kunnen werken. We hebben niet die stress die vaak met de horeca gepaard gaat. Wanneer een soepje besteld wordt, hoeven we hem alleen even op te warmen.”

Een diëtist als chefkok, die soepen zijn vast heel gezond?

“Ik heb inderdaad een enorme hekel aan al die fastfoodketens die je op iedere hoek van de straat aantreft. Daar wil ik iets tegenover stellen: een makkelijke snelle hap die wél gezond is. Als diëtist ben ik vaak bezig cliënten te verleiden meer groente te eten. Veel mensen zeggen dat ze groente niet lekker vinden, maar soep lust iedereen. Je kunt de groente er als het ware in ‘verstoppen’: ­iedere kop bevat bij ons gemiddeld 150 gram groente. Ik zou onze soepen trouwens niet per se aanprijzen als maaltijdsoep: ze zijn echt bedoeld als makkelijke manier om aan je dagelijkse portie groente te komen, fijn voor bij de lunch of als voorgerecht.”

Oké, heel verantwoord, maar ook lékker?

“Uiteraard! Mijn schoonvader is chef-kok en helpt met tips. We hebben iedere week een ander menu van drie soepen, en laten al ­onze nieuwe recepten uitvoerig proeven. De zoeteaardappelsoep is bijvoorbeeld heel ­geliefd: zacht van smaak, met een dikke structuur. Zoet, maar ook pittig.

Onze basis is een kruidenmix die we zelf ­samenstellen. Want in één bouillonblokje zit al bijna 5 gram zout, terwijl je maar 6 gram zout op een dag zou moeten eten. Sommige mensen – vooral ouderen – zijn erg gewend aan zout eten. Die zeggen wel dat ze proeven dat onze soepen minder zout zijn. Mijn vader zei de eerste keer: ‘Het smaakt wel echt anders dan die soep uit een zak.’ ‘Dat klopt’, zei ik.”

Wat kost een beker soep?

Een grote beker kost 4,50 euro. Voor 50 cent extra krijg je er een snee desembrood bij. Een liter soep voor thuis kost 8,50 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden