null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Bij maispap vind ik het een opgave om mezelf te beperken tot één hapje

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Maispap is in de Surinaamse keuken een typisch ‘altijd lekker’-gerecht: als ontbijt, tussendoortje of dessert. Van oorsprong is maispap een pap van melk, maismeel en kaneel. Inmiddels serveren de meeste Surinaamse restaurants maispap met gecondenseerde melk en rum-rozijnen. Die combinatie is in mijn ogen een regelrechte traktatie. Als ik de kans krijg (lees: als ik eten bestel bij een Surinaams restaurant) dan voeg ik meestal een bakje maispap aan mijn bestelling toe.

Helaas kan ik dan slechts één hapje proeven voor de smaak; ik ben lactosegevoelig en let daarom altijd op met melkproducten. Gelukkig hoef ik niet lactosevrij te eten, maar het is verstandig om zeer beperkt lactose in mijn dieet op te nemen. Dat lukt me met gemak, maar bij maispap vind ik het een opgave om mezelf te beperken tot één hapje.

Om toch van deze heerlijke go to te kunnen genieten, heb ik een lactosevrije variant gemaakt. Deze maispap bevat havermoutmelk en gecondenseerde kokosmelk. O ja, en nog een voordeel: ook als u een gluten-intolerantie hebt, kunt u van deze pap genieten. U kunt de pap zowel warm als koud eten.

Ingrediënten

• 1 liter havermelk
• 1 kaneelstokje
• 250 gram voorgekookt maismeel
• 1 snufje zout
• 200 milliliter gecondenseerde kokosmelk, blikje
• 150 milliliter kokosmelk
• 75 gram boerenjongens
• halve theelepel amandelessence
• 100 gram geraspte amandelschaafsel
• kaneel om te strooien
• 1 eetlepel gesmolten roomboter, optioneel

Bereiding

Breng de helft van de havermoutmelk met het kaneelstokje aan de kook. Roer de andere helft van de melk door het maismeel en meng totdat er geen klontjes zijn. Zodra de havermelk kookt, draait u het gas uit en roert u de melk-met-maismeel erdoor. Zet het vuur weer aan en breng onder voortdurend roeren langzaam de pap aan de kook. Roer de snuf zout en het blikje gecondenseerde kokosmelk erdoor en let op dat de pap niet aankoekt. Kook ongeveer 15 minuten op laag vuur. De pap moet nu dikker zijn geworden. Voeg de kokosmelk onder voortdurend roeren toe. Draai het vuur uit en schep de boerenjongens en amandelessence erdoor.

Verhit een koekenpan zonder olie en bak het amandelschaafsel goudbruin.

Verdeel de maispap over kommen. Bestrooi met wat kaneel en amandelschaafsel. Smelt eventueel de roomboter en giet wat over elke kom. Ook lekker: een scheutje limonade, bijvoorbeeld de sjoeroe waarvoor ik u op 15 juni het recept heb gegeven.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden