Beeld Oof Verschuren

KokenOmelet met kruiden

Bier en wijn waren voor Parijse agenten de standaard dorstlessers

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Regelmatig pak ik een Maigret van George Simenon uit de kast: dunne pockets over de moordmysteries die politiecommissaris Maigret moet oplossen. Ik lees ze niet zozeer om de spannende plots – die zijn vaak juist flauw, volgens Wikipedia omdat Simenon de verhalen in een of twee weken uit zijn mouw schudde – maar om mijn Frans een beetje bij te houden en vooral om te lezen over het Parijs van de jaren vijftig en zestig.

De hoofdpersonages lunchen nog uitgebreid en gaan regelmatig naar brasseries om met elkaar te kunnen bellen, en dan drinken ze meteen een koud biertje. Want guttegut, wat komt er veel drank langs op de pagina’s. Vooral in het laatste boek dat ik las, ‘La Patience de Maigret’, vlogen de biertjes, glazen wijn en sterke drank me om de oren.

De commissaris drinkt op een lange werkdag witte wijn en marc (eau de vie) bij de lunch – rillettes, kalfsrollade met linzen, kaas, perentaart – en later op de middag drie demis (vaasjes pils) in een brasserie. Elders slaat hij nog twee bier achterover, vervolgens accepteert hij een glaasje witte wijn bij een verdachte thuis en hij neemt rosé bij zijn diner.

Madame Maigret

Niet alleen de commissaris houdt wel van een drankje tijdens werkuren; bier en wijn zijn ook voor agenten de standaard dorstlessers. Zo meldt een surveillerende agent dat hij zijn verdachte de hele tijd goed in het oog had, ook tijdens de vijf minuten dat hij even het café in ging voor een glaasje wit. Let wel: om tien uur ’s ochtends.

Ach ja, tijden veranderen. Niet alleen is het drankgebruik – hopelijk – wat teruggedraaid bij de Parijse politie van nu, ook de rolverdeling tussen man en vrouw is in Maigret gedateerd. Madame Maigret blijft in de verhalen steevast thuis en zorgt voor het huishouden. ’s Ochtends brengt ze haar man een kopje koffie op bed en vertelt ze wat ze gaat koken voor de lunch – die de commissaris vaak tot zijn spijt moet afzeggen, omdat het werk voorgaat. Als hij wel thuiskomt, is het eten altijd voortreffelijk: koude kreeft met mayonaise, choucroute garnie, omelette aux fines herbes.

Liefhebbers kunnen de kookstijl van mevrouw Maigret nabootsen met het in 1980 verschenen boek ‘Le cahier de recettes de madame Maigret’, samengesteld door culinair schrijver Robert Courtine. De omelet met kruiden staat er ook in, en is lekker luchtig omdat je het eiwit apart klopt. Extra lekker met een glaasje van het een of ander, uiteraard.

Omelet met kruiden

• 6 eieren
• zo’n 60 gram boter
• handje peterselie, kervel en/of dragon, fijngesneden

Bereiding:

Scheid de eieren. Klop de eiwitten in een schone kom met een garde tot ze wit en schuimig zijn, maar nog niet stijf. Snijd een blokje boter in stukjes en doe bij de eidooiers. Klop een paar minuten goed door met een vork en voeg zout en peper toe. Schep de eiwitten en eidooiers door elkaar.

Smelt 30 gram boter in een koekepan met dikke bodem tot hij begint te schuimen, voeg dan het eimengsel toe. Gebruik een spatel om het mengsel een aantal keer van de rand naar het midden van de pan te bewegen. Wacht vervolgens een paar seconden tot het meeste ei gestold is, maar nog niet alles. Bestrooi de omelet met de kruiden en leg er een klontje boter bovenop. Sla de omelet voorzichtig dubbel en bestrijk de buitenkant met nog wat boter. Leg voorzichtig op een schaal en serveer met lekker brood.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden