Beeld colourbox

Recept Janny de Moor

Biefstuk met blauwe bessensaus en pannekoekjes

U bent van mij gewend dat ik naar het smakelijke verleden kijk. Die Amerikaanse blauwe bessen, die je nu in elke winkel ziet liggen, zouden er vroeger niet ingegaan zijn. Ze hebben weinig smaak vergeleken met de bosbes. Maar als je die plukt loop je grote kans op een teek. En dus heb ik geprobeerd de Amerikanen een beetje meer pit te geven door ze te pureren met rozemarijn, dat harsige struikje. Tot mijn schrik werd de puree na even staan akelig vaalbruin van kleur.

Mijn natuurkundeleraar hield mij vroeger al voor ‘wat u niet begrijpt dame, moet u maar bewonderen’. En zie: daar voltrok zich in de pan het wonder van de pH: de saus werd prachtig donkerrood.

Bereidingswijze

Biefstuk op kamertemperatuur zetten. Meel, suiker en zout mengen in een kom. Het ei daarin breken. Met een garde door elkaar roeren. De melk langzaamaan erdoor kloppen voor een glad beslag. De snaps wassen, afhalen en overdwars in dunne reepjes snijden (erwtjes ontdooien), door het beslag roeren. Even laten rusten.

De eetlepel boter in een koekepan met anti-aanbakbekleding verhitten op matig vuur. 4 scheppen beslag in de pan laten vallen. Toegedekt bakken tot de bovenkant droog is en gaatjes vertoont. De andere kant toegedekt lichtbruin bakken. Warm houden onder deksel. De gewassen bessen op 1 eetlepel na met de zeer klein geknipte rozemarijn pureren in het bakje van een staafmixer.

De braadboter verhitten in de uitgeveegde koekepan. De biefstukjes met peper en zout bestrooien, 2 minuten per kant heen en weer schuivend bakken. Op een serveerschaal leggen, pannekoekjes eromheen. De bessenpuree in de braadboter scheppen, op hoog vuur roerend warmen met de port, onder de biefstukjes schenken. Garneren met de achtergehouden bessen.

Menusuggestie

Wijn: Shiraz.

Vooraf: rucola, waarop gehalveerde geschilde peer, citroensap, olijfolie, peper, zout en geschaafde Parmezaanse kaas (dunschiller). Serveren voordat u de biefstuk bakt.

Na: Emmentaler of Tynjetaler met het staartje Shiraz.

Ingrediënten voor 2 personen:

• 2 biefstukjes (Bio)
• 75 g zelfrijzend bakmeel
• 2 theel. suiker
• snufzout
• 1 groot ei
• 75 ml melk
• 1 eetl. boter
• 150 g sugarsnaps(of diepvrieserwtjes)
• 150 g blauwe bessen
• plukje rozemarijn
• peper, zout
• 2 eetl. braadboter
• 1 glas ruby port

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden