Recept Bebotok

Bebotok

Beeld Colourbox

Bebotok is pittig gestoofd gehakt – en met pittig bedoel ik in dit geval heel heet. Dit recept komt uit het zojuist verschenen uitgebreide en herziene kookboek ‘Alle Indische Keukengeheimen’ van Jeff Keasberry. Het bevat keukengeheimen, maar ook de familiegeschiedenis komt ruim aan bod. 

Bebotok was een van de heetste gerechten in het restaurant van de familie in Amsterdam. Nog een tip van Jeff: gebruik voor pittig of scherpe gerechten (pedis) geen water, bier of wijn om te blussen. Dat verergert het alleen maar. Neem een hap witte rijst, kroepoek, komkommer, melk of yoghurt, of zuig op een suikerklontje. U kunt de hoeveelheid sambal oelek natuurlijk halveren. Er bestaan namelijk veel varianten van dit stoofgerecht die minder pedis zijn.

Ingrediënten

• 500 gram runder­gehakt

• 1 kleine ui

• 3 teentjes knoflook

• 4 eetlepels sambal oelek

• 1/2 eetlepel gemalen kurkuma (koenjit)

• 1/2 eetlepel gemalen koriander

• 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten)

• 1 ei

• 1/2 theelepel zout

• 1/2 eetlepel suiker

• 1/2 eetlepel paprikapoeder (mild)

• 1 1/4 eetlepel gedroogde kleine rode pepertjes

Voor de saus:

• 125 ml kokosmelk

• 1 stukje laos (5 cm)

• 1 serehstengel

• 1 blaadje salam (Indonesisch laurierblad)

• 1 eetlepel sambal oelek

• 3/4 eetlepel gemalen koriander

• 1/2 theelepel komijn

• 1/2 theelepel trassi

• 1/2 theelepel gemalen kurkuma

• 1/2 blokje kippenbouillon

Bereidingswijze

Leg het gehakt in een kom. Snijd het uitje fijn en pers de teentjes knoflook uit. Doe dit bij het gehakt. Voeg sambal oelek, koenjit, ketoembar, djinten, ei, zout, suiker, paprikapoeder en de rode pepertjes toe. Kneed het gehakt goed door zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Maak hier vier ballen van. Het boek maakt van een kilo gehakt drie grote ballen maar voor het gemak heb ik er vier ­gemaakt met 500 gram gehakt.

Zet voor de saus een pan met een halve liter water op en breng dit aan de kook. Voeg een in stukken gesneden laos, gekneusde serehstengel, ­salamblad, sambal oelek, ketoembar, djinten, verkruimelde trassi, gemalen koenjit en een half kippenbouillonblokje toe. Roer zodra de saus kookt de kokosmelk erdoor. Leg de gehaktballen in de saus en leg een deksel schuin op de pan. Keer na tien minuten de ballen om en laat ze nog tien minuten zachtjes sudderen.
Geef bij de bebotok gekookte rijst, kroepoek en schijfjes komkommer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden