ReceptBanketletters

Banketletters, een traditionele seizoenstraktatie

null Beeld
Henja Schneider

Mijn vader heeft me ooit uitgelegd hoe het is gekomen dat met amandelspijs gevulde bladerdeegbaksels traditioneel met Sinterklaas en Kerst gegeten werden en nooit met Pasen, Pinksteren of tijdens midzomerfeesten: pas in de late herfst bereikten de amandelen van de nieuwe oogst onze noordelijke streken. Bovendien was het hier dan inmiddels ook koud genoeg om met bladerdeeg te kunnen werken.

Vroeger bestonden er geen uitrolmachines en, nog belangrijker, geen gekoelde werkbanken, waardoor het voor banketbakkers in feite niet mogelijk was in de lente en zomer het delicate bladerdeeg, dat heel slecht warmte verdraagt, te maken.

De meesten van ons hebben ook nu nog geen uitrolmachine en gekoelde werkbank in de keuken staan, dus maak dankbaar gebruik van diepvriesbladerdeeg en schaf desgewenst ook kant-en-klare amandelspijs aan (die eveneens de diepvries in kan). Net als bij de pasteibakjes van vorige week, zijn ‘kersvers gebakken, geurig, goudbruin en bros’, de belangrijkste redenen die banket zo lekker maken. Met name zelf bákken is het grote geheim.

Ingrediënten voor 1 letter (of 2 staven):

• 350 g amandelspijs

• 250 g bladerdeeg uit de diepvries

• ­1 eidooier, losgeklopt meteen paar druppels melk

Bereidingswijze

Rol de amandelspijs uit tot een ‘pil’ (banketbakkersterm voor een tot een sliert gerolde, deegachtige vulling) van 50 cm lang. (Tip van banketbakker Cees Holtkamp: als de amandelspijs wat stug is, kunt u er wat losgeklopt ei doorkneden.)

Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 54 x 13 cm, van 1,5 mm dik. Kwast de lap licht in met water. Leg de pil amandelspijs erop en rol het bladerdeeg eromheen. Vorm er een letter van. (M of S, uit één stuk, zijn het makkelijkst) Plak de uiteinden van de deegrol dicht en kwast de bovenkant in met eidooier.

Laat de letter een half uur (of langer) koeltjes rusten. Verhit de oven tot 210 ºC. Bestrijk het banket nogmaals met eidooier, schuif het in de oven en laat het in 30 minuten goudbruin en gaar bakken. Zet een eventueel restant later weer in een oven van 210 ºC en draai die na 3-4 minuten uit. Laat het banket een kwartier in de dichte oven staan. Het banket is dan weer zo goed als nieuw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden