ReceptBakken met de kids

Bakken met de kids

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX
Henja Schneider

Ingrediënten voor negen havermoutvierkantjes:

• 1 bakblik van 20 cm
• 150 g boter + een klontje
• 150 g lichtbruine basterdsuiker
• 4 eetlepels vloeibare honing, zoals acacia
• 300 gram havermout
• 100 gram frambozen (uit de diepvries)

Voor de wentelteefjes:
• 2 eieren
• snufje zout
• 4 dl melk
• 40 g suiker
• ½ theelepeltje kaneel
• 8 sneden oud brood
• ca 60 gram boter

Bereidingswijze

Zolang de scholen gesloten zijn en er thuis – naast het verplichte beeldonderwijs in schoolse zaken – heel wat tijd te vullen is, biedt dat een prachtkans om met meer of minder hulp, al naar gelang de leeftijd van de leerplichtigen, van een ‘groot mens’ allerlei andere dingen te leren die handig zijn in het leven, zoals zorgen voor een huisdier, klusjes opknappen in huis of tuin, pannenlappen haken of een trui breien, boeken kaften, weten wat je moet doen aan een vuile, geschaafde knie, om maar wat te noemen. Of (dit is tenslotte een receptenrubriek) leren om iets te maken wat je kunt eten of drinken, zoals eieren koken of thee zetten. Of iets te snoepen.

Verhit voor havermoutvierkantjes de oven tot 180 ºC. Kwast de bakvorm dun in met het klontje boter en bekleed hem met bakpapier. Laat de boter, suiker en honing smelten in een steelpan. Wacht tot het mengsel vloeibaar is en borrelt. Roer er dan de havermout door.

Doe het havermoutmengsel over in de bakvorm. Strijk het glad met de achterkant van een (natte) lepel. Verdeel de frambozen erover en druk ze er met de natte lepel zachtjes in. Zorg bij heel jonge kinderen dat het havermoutmengsel tot lauwwarm is afgekoeld, zodat ze hun vingertjes niet branden als ze de frambozen er liever met hun (goed gewassen) handjes in willen drukken.

Zet de vorm 30 minuten in het midden van de oven, de koek moet dan goudbruin zijn. Snijd hem na afkoeling in negen vierkantjes, zonder met het mes door het bakpapier heen te kerven: we willen geen krassen in de bodem.

Klop voor de wentelteefjes alle ingrediënten, behalve het brood en de boter, door elkaar. Giet het mengsel in een platte schaal en leg de sneden brood in de week. Laat wat boter smelten in een koekenpannetje. Laat een iets uitgelekte boterham bruin bakken, keer hem met een brede spatel voorzichtig om en bak ook de andere kant bruin. Bak er zo nog zeven. Yummie.

Tot volgende week. Laatste keer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden