ReceptCharlotte Kleyn
Baked beans
Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.
Ik schreef er al eens eerder over: het boek van de Britse eetschrijfster Felicity Cloake over Britse ontbijtcultuur, Red Sauce Brown Sauce. Maar ik moet er nog even op terugkomen, want ik kan u het verhaal van Captain Beany uit Wales niet onthouden. Deze beste man werd geboren als Barry Kirk, maar nam in 1991 zijn huidige naam aan, in lijn met zijn nieuwe identiteit. Hij is namelijk volledig in de ban van witte bonen in tomatensaus.
In 1986 zette hij het wereldrecord voor het langst in een bad met bonen zitten (meer dan honderd uur), en om geld op te halen voor een goed doel liet de Captain zijn hele hoofd vol tatoeëren met bonen. Zijn huis is compleet oranje en te bezoeken als the Baked Bean Museum of Excellence, wat Felicity Cloake voor haar boek deed – het werd een nogal raar hoofdstuk.
Nou heb ik stiekem een zwak voor geroosterd brood met boter, marmite en bonen in tomatensaus uit blik, maar ik ken weinig medestanders. Onderstaand recept, gebaseerd op Cloakes versie, is heel anders dan die zoete prutjes uit blik. Het is verwarmend wintereten, waar je huis ook nog eens heerlijk van gaat ruiken.
Ingrediënten (voor vier personen)
• 300 gedroogde witte bonen
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 ui, fijngesneden
• 2 knoflooktenen, fijngesneden
• 1 theelepel pittig gerookte paprikapoeder
• 4 eetlepels tomatenpuree
• 2 eetlepels grove mosterd
• 2 eetlepels bruine basterdsuiker
• worcestersaus
• klontje boter
Bereiding
Week de bonen de nacht tevoren in ruim water. Kook ze de volgende dag gaar in hetzelfde water, op smaak gebracht met zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm de olijfolie in een ruime koekenpan en bak de ui goudbruin. Voeg de knoflook en het paprikapoeder toe, bak een paar minuten mee en doe de tomatenpuree, mosterd, suiker en 400 milliliter water in de pan.
Giet de bonen af en doe in een ovenschaal. Meng de saus erdoor. Er moet een laag saus boven de bonen staan. Is dat niet het geval, voeg dan wat water toe. Dek af met aluminiumfolie en zet 2 uur in de oven (u kunt ook een ovenbestendige pan met deksel gebruiken). Bij mij was de saus nu helemaal ingedikt. Zo niet, zet nog even zonder folie in de oven. Breng op smaak met een scheut worcestersaus en roer er vlak voor het serveren een klont boter door. Lekker met toast of rijst, of in taco’s.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.