null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Bagel met pastrami en zuurkool

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Een van ons was dus tijdens de meivakantie in New York. De ander was weer even research doen (vooruit, ook op vakantie) in Noord-Italië, daar waar het eten zo meer dan prima is. De lokale culinaire hoogstandjes worden braaf geappt naar in dit geval het andere eind van de wereld (‘Speciaal voor jóúw inspiratie zijn we maar naar een heel bijzonder restaurant gegaan…’). Andersom was wat lastiger, want veel culinairs viel er in New York niet te ontdekken. Vlees was er, veel vlees!

Dat we de nieuwste veganistische trends er niet hebben kunnen proeven zal ongetwijfeld aan ons vooronderzoek liggen. Ons culinaire hoogtepunt aldaar was het broodje pastrami bij het befaamde, meer dan een eeuw oude, hartstikke Joodse Katz’s Delicatessen in het zuidoosten van Manhattan (bekend van onder meer die bekende scène in When Harry met Sally). Dat broodje combineerden we met een portie latkes. Een primeur voor ons! Zoals we al dachten lijken ze op de onvervalste Reibekuchen die onze moeder van aardappel maakte.

De hoeveelheden daar bij Katz’s zijn trouwens niet normaal dan wel op-en-top Amerikaans: met één zo’n broodje kan een compleet kinderrijk gezin z’n honger stillen. Toevallig waren wij bij Katz’s op 4 mei, de sterfdag van onze opa, die in 1943 gefusilleerd werd door de Duitsers. Toen we klein waren dachten wij Jansens dat dat gebeurde omdat hij Joods was, misschien ook omdat hij een zeer Joods uiterlijk had. Maar: opa’s vader mocht dan Joods zijn, zijn moeder was het niet. Nader onderzoek, toen we ouder waren, wees uit dat hij was meegenomen omdat hij had meegedaan aan de landelijke stakingsgolf van eind april dat jaar.

Grote en kleine sterren aan de muur

Een zekere fascinatie voor de Joodse gebruiken en zeker ook het Joodse eten is ons wellicht daarom niet vreemd. Katz’s is hét voorbeeld van een Joodse deli. Erg leuk om alleen al de sfeer te proeven en te zien wie er allemaal geweest zijn de afgelopen decennia; aan de muur hangen talloze foto’s van de eigenaren met grote en kleine sterren aan hun zijde (Daniel Craig, Leonardo DiCaprio, de hele mikmak). De entourage was eigenlijk bijzonderder dan het eten. Een paar honderd gram pastrami per persoon vinden wij nogal overdreven. Het was schokkend om te zien hoeveel eten er binnen een uur werd weggegooid!

Onze eigen bagel met pastrami vinden wij stiekem lekkerder en die is hoe dan ook gezonder en milieuvriendelijker. Met veel – zoute, dat wel – zuurkool.

Ingrediënten voor twee personen

• 2 bagels
• 250 gram zuurkool
• 100 gram pastrami
• 1 eetlepel mosterd
• 1 eetlepel mayonaise
• 2 eetlepels hüttenkäse of yoghurt
• 1 eetlepel verse mierikswortel (of uit een potje)
• zout en peper

Bereiding

De bagels haalt u gewoon bij de bakker of supermarkt. Ooit hebben we geprobeerd zelf bagels te bakken, maar dat was geen succes. Pastrami halen we graag bij een goede (biologische) slager.

Warm de bagels even op in een warme oven. U kunt de zuurkool ook opwarmen, maar wij vinden die koud lekkerder, frisser. Maak een dipsaus van de mosterd, mayo, mierikswortel en hüttenkäse. Breng op smaak met zout en peper. Mocht u geen mierikswortel hebben, geen man/vrouw overboord, gewoon een beetje meer mosterd erdoor.

Bak de pastrami in een klein koekenpannetje. Beleg uw bagels met de pastrami, vervolgens een flinke dot zuurkool en een kwak van die lekkere dipsaus erop.

Orgastisch lekker!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden