null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Aubergine-kruidensalade

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Hot topic op Twitter: hoeveel eten je krijgt aangeboden bij mensen thuis verschilt aanzienlijk per land. Als je de tweets mag geloven, maken de Zweden het het bontst – of ja, eigenlijk: het minst bont. Mensen schreven dat ze als kind bij een Zweedse familie gingen spelen of zelfs logeren, maar geen eten kregen: ze moesten in een andere kamer wachten terwijl het gezin samen aan tafel ging. In veel andere delen van de wereld werkt het juist andersom en is het ondenkbaar om géén eten en drinken aan gasten aan te bieden. De Saudi-Arabische overheid verspreidde een filmpje waarin landgenoten werd geleerd dat ze ambtenaren die langskwamen voor een volkstelling niet binnen moesten vragen en eindeloos van eten en drinken voorzien, maar gewoon hun werk moesten laten doen.

In Nederland is gasten van eten voorzien de laatste decennia flink veranderd. Terwijl bij elkaar gaan eten tegenwoordig een heel normale sociale bezigheid is geworden, schrijft Klaartje Scheepers in haar boek Van aardappel tot avocado dat in de eerste jaren van tijdschrift Allerhande (sinds 1954) onverwachts bezoek vaak als constante dreiging werd genoemd. Huisvrouwen waren er niet aan gewend, maar konden wel léren hoe ze zich konden voorbereiden. Namelijk door genoeg blikjes, pakjes, flesjes en potjes in te slaan en die op te pimpen; zo had je in een handomdraai zalmsalade of ossenstaartsoep op tafel.

Onlangs kreeg ik onverwachts iemand op bezoek voor de lunch. Een tripje naar de winkel is zo gemaakt, maar ik bleek nog genoeg in huis te hebben voor een vullende salade: een aubergine die nodig opgegeten moest worden, wat oud brood en een handje waterkers en kruiden, aangevuld met munt en basilicum uit de tuin. Een blik kikkererwten en citroenen heb ik altijd wel in huis, en in de koelkast staan standaard potten tahin en ingemaakt spul als jalapeño’s. Er hoefde niemand in een andere kamer te wachten tot ik had gegeten.

Ingrediënten voor 2 personen

• 1 aubergine, in plakjes
• 3 eetlepels olijfolie
• 200 gram (oud) brood, in stukjes
• 80 gram waterkers of rucola, grofgehakt
• 60 gram gemengde verse kruiden (bijvoorbeeld dille, munt, dragon, peterselie, basilicum), grofgehakt
• 200 gram kikkererwten uit blik
• 3 eetlepels tahin (sesampasta)
• kneepje citroensap
• 2 eetlepels plakjes jalapeño op zuur (uit een pot, verkrijgbaar bij veel supermarkten, of neem kappertjes)

Bereiding

Doe de aubergine in een kom en meng met 1 eetlepel olijfolie en wat zout. Verhit een grillpan en gril de plakjes in porties tot ze gaar zijn en mooie streepjes hebben. Zet apart. Bak het brood in een kleine koekenpan goudbruin in 2 eetlepels olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Doe de waterkers/rucola en de kruiden in een grote kom. Spoel de kikkererwten onder de kraan en dep ze droog. Doe ook in de kom. Meng in een kommetje de tahin met het citroensap en 2 eetlepels water en roer goed met een vork. Eerst lijkt het veel te dik, dan lukt het opeens. Voeg vervolgens nog 1 eetlepel water toe tot u een vrij vloeibare saus heeft. Breng op smaak met zout. Meng door de salade.

Schep de jalapeño’s, aubergine en het brood door de salade. Proef en voeg eventueel nog wat citroensap of zout toe.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden