Recept

Aspergesoep van oma

Beeld colourbox

Ping! Een appje van Jef: ‘Het witte goud kan weer besteld worden!’ ‘Jaaa, 4 kilootjes graag!’ app ik meteen terug, want hier moet ik geen gras over laten groeien. Muziekproducent Jef rijdt namelijk elk jaar een paar keer naar de Limburgse aspergekwekerij van zijn oude schoolvriend om daar voor zijn hele Amsterdamse reclameklantenkring asperges in te laden. Een dag later kunnen we ze tegen kostprijs afhalen op zijn kantoor. Dan zit de hele reclamewereld te smullen van Jefs superverse witte goud. Lekkerder wordt pr niet.

Mijn 4 kilo verorberen we met opa’s, oma’s, familie en vrienden op het feestje voor de tiende verjaardag van mijn zoon. Het is zeker niet zijn lievelingseten, maar dat kan de jarige job wel aan, want ik heb voor hem een enorme hazelnootschuimtaart gemaakt en hij kreeg eerder al een burrito van zijn favoriete Mexicaan.

Zoals elk jaar vergis ik me ook nu weer: asperges schillen doe je niet even snel, snel, snel. Zelfs niet met hulp van een vriendin die toch echt behoorlijk vlot is in de keuken. Het moet rustig en secuur, want niets is zo erg als te nonchalant geschilde asperges. Ik heb het ooit meegemaakt bij de eerste ontmoeting met kersverse schoonouders: hele stukken schil had mijn toenmalige liefde laten zitten, met als resultaat dat we met z’n allen monden vol aspergedraden als luxe uilenballen uit zaten te spugen. Zie dan maar eens een leuke eerste indruk te maken.

Dus sta ik – ondanks al mijn voorbereidingen – toch weer te stressen in de keuken, als al het bezoek binnendruppelt. De enorme berg schillen in het kokende water, bord erop, asperges erop. De boter moet nog worden gesmolten, de eieren nog gekookt, de ham nog opgerold en de zalm mooi op een bord.

Het is een beetje zweten, maar ook dit jaar komt alles weer goed. En ook dit jaar maak ik morgen van het kookvocht – in alle rust – weer de allerlekkerste aspergesoep van mijn oma.

Ingrediënten voor ± 2,5 liter

• 500 g asperges

• 2 l kookwater van asperges

• 5 el boter

• 10 el bloem

• 125 ml slagroom

• 2 eierdooiers

• zout en peper

Bereiding

Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 4 centimeter. Doe de schillen in een soeppan en leg er een bord of deksel op. Houd de aspergekoppen apart en leg de rest van de stukken op het bord. Voeg minstens 2 liter water toe om alles onder water te zetten. Breng aan de kook en voeg na 20 minuten de aspergekoppen toe. Laat nog 20 minuten koken. Haal de aspergestukken uit de pan en houd de koppen apart. Giet de bouillon door een zeef en gooi de schillen weg. Wrijf boven een bord of kom de aspergestukken door een zeef.

Smelt de boter en voeg bloem toe. Roer tot een bal. Voeg een flinke scheut bouillon toe en breng weer aan de kook. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Voeg de aspergepuree toe. Klop de eierdooiers los met de slagroom, roer er een scheut hete soep door en voeg alles toe aan de soep. Proef en breng op smaak met zout en peper. Doe de aspergekoppen erbij en serveer. Ook lekker met stukjes gerookte paling erdoor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden