null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Artisjokkensoep

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Janine en Annemieke Jansen

Sinds jaar en dag zijn wij dol op artisjokken en aardperen. Nu zijn die twee verwant aan elkaar, in die zin dat ze deel uitmaken van de familie van de samengesteldbloemigen. De Engelse naam voor aardpeer is Jerusalem artichoke, dus daar hebben we meteen een extra verwantschapje.

Qua looks vertonen ze geen overeenkomsten, maar ergens in de verte lijken de smaken op elkaar. Komt dat doordat ze allebei inuline bevatten? Dat is een vezel, een speciaal koolhydraat, een zogeheten prebioticum dat niet door de dunne darm kan worden verteerd, maar wel in de dikke darm kan worden afgebroken door bepaalde bacteriën die daar welig bij tieren. Of het nou door die inuline komt of niet, artisjokken smaken in de verte zoetig, terwijl aardperen dat veel nadrukkelijker zijn. Extra fijn is dat ze allebei veel gezonder zijn dan producten die ‘echte’ suikers bevatten. Dankzij die lastig verteerbare vezels geven artisjokken en aardperen een vol gevoel (ja, zelfs zoiets luchtigs als een artisjok is vullend), laten ze uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en stimuleren ze de aanmaak van gezonde bacteriën in uw dikke darm. Wie een matig tot slecht werkende of zelfs helemaal geen dikke darm heeft, ervaart met name de aardpeer als slecht verteerbaar. En wie er tijdens een maaltijd vrij veel van eet kan last krijgen van winderigheid. U bent gewaarschuwd. Hoe dan ook: prachtige groenten!

Vandaag laten we de aardperen overigens links liggen, helaas. Het goede nieuws is dat we ons volledig op de artisjok storten. In alle hoedanigheden is die zalig. Het allerlekkerst vinden wij de carciofi alla giudia, gefrituurde artisjokjes uit Rome maar dan op z’n Joods. Alleen al daarvoor zou je in het voorjaar naar Rome gaan. Ook dat doen we vandaag niet. Het is herfst, hè, geen voorjaar, tijd voor… soep! Artisjokkensoep, dus. Met sinaasappelolie voor extra smaak en polyfenolen.

Ingrediënten voor 2 personen

• 6 kleine artisjokjes of een blik artisjokkenharten
• 1 aardappel
• 2 knoflooktenen
• bakolie
• 1 citroen
• scheut wijn of water
• half groentebouillonblokje
• 1 sinaasappel
• extra vierge olijfolie
• zout en peper

Bereiding

Deze soep kunt u maken met verse artisjokjes, wat natuurlijk onze voorkeur heeft, maar we willen u niet op kosten jagen. Vorige week zagen we ze te koop liggen voor 2 euro per stuk. No way! Neem dan maar een blik en bewaar de variant met verse voor het geval u iets betaalbaars treft.

Heeft u verse, complete (kleine) artisjokken, verwijder dan de buitenste harde, enigszins donkere blaadjes tot u bij de lichte blaadjes komt. Snij de bovenkant van elke artisjok af, ongeveer een centimeter, het hardste gedeelte. Snij de artisjokken nu overlangs door en leg ze meteen in een bak water met wat citroensap. Pulk er het oneetbare haar uit. Snij de helften in schijfjes. Doe dit ook met de artisjokharten uit blik, mocht u daarvoor hebben gekozen, nadat u ze uit heeft laten lekken. Schil de aardappel en snij die ook in schijfjes. Snipper de knoflooktenen. Bak die zachtjes aan en voeg er de schijfjes artisjok en aardappel aan toe. Voeg wijn of water toe tot alles min of meer onder water staat. Dan een half groentebouillonblokje. Laat de inhoud van de pan met een deksel erop zeker een half uur smoren. Pers intussen de sinaasappel. Het gaat ten koste van het vezelgehalte, maar in dit geval is het functioneel: zeef het sinaasappelsap. Kook het vervolgens in tot ongeveer de helft over is. Laat het een beetje afkoelen en roer er een grote scheut olijfolie doorheen.

Proef of de artisjokkensoep gaar is en of er nog zout en/of peper bij moet. U kunt de hele boel pureren met een staafmixer, al dan niet verdund met wat water. Of ‘ruig’ eten. In dat laatste geval zult u af en toe taaiere stukken tegenkomen. Voeg hoe dan ook voor het opdienen die heerlijke sinaasappelolie toe, waarmee de lente alvast een beetje dichterbij komt.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden