Amarant.Beeld Getty Images

ReceptAmarantrondjes met kleurige salade

Amarantrondjes met kleurige salade

Zuid-Amerikaans quinoazaad is opgenomen in de Lassie-collectie, terwijl amarant(h), ook een pseudograan, lang niet zo heftig werd omarmd als ‘superfood’, al waren daarvoor minstens evenveel – eigenlijk meer – redenen geweest om dat wel te doen (zie amarantpannekoekjes op www.jannydemoor.nl). Maar veel mensen vonden dat amarant absoluut niet zo populair mocht worden als quinoa, toen bleek dat quinoa vanwege onze rage te duur werd voor Zuid-Amerikanen.

Intussen wordt amarant – er zijn wel zestig soorten – op grote schaal verbouwd in Baden-Württemberg en in allerlei kleine biologisch-dynamische bedrijven elders in Duitsland (onder het merk Demeter). Sommige natuurvoedingswinkels bieden het ook aan uit India of China.

Ingrediënten voor twee personen

Rondjes (8 stuks):
• 3 eetl. olijfolie
• 2 bosuitjes, grof ­gesneden
• 1 eetl. fijngesneden rode peper
• 100 g amarantzaad
• 50 g zelfrijzend bakmeel
• 50 g oude kaas, ­geraspt
• 150 ml water
• 1 ei
• zout
Salade:
• 150 g worteljulienne
• 1 eetl. olijfolie
• 1 eetl. citroensap
• 1 theel. mosterd
• 1 teen knoflook ­peper, zout
• 4 eetl. bietensticks (potje)
• koriandergroen

Bereidingswijze

Rondjes: 1 eetl. olie verhitten in een pannetje. Uitjes hierin fruiten met peper. Amarant (afgespoeld) al roerend even meebakken, dan water toevoegen; 20 minuten zachtjes koken onder deksel. In een deegkom laten afkoelen tot lauw. Mengen met bakmeel, ei, kaas en zout.

De overige olie verhitten in een ruime koekepan met anti-aanbakbekleding. Met twee eetlepels acht stukjes beslag in het vet laten glijden. Platdrukken. Op matig vuur onder deksel bakken tot de bovenkant droog is, keren, toegedekt doorbakken tot ook die kant lichtbruin is.

Salade: de julienne mengen met olie, citroensap, mosterd, uitgeperst knoflook, peper en zout. Laten intrekken, dan uitknijpen. Hiervan een boog op twee grote borden maken. In de boog bietensticks leggen. Garneren met blaadjes koriander.

De rondjes warm serveren op de borden met de salade.

Menusuggestie:

Vooraf: avocadosoep. 500 ml groentebouillon aan de kook brengen. Daarin grote rijpe gepelde avocado pureren met een staafmixer. Bestrooien met fijngeknipt bieslook. Meteen serveren. Een scheutje slagroom in het bord. Tabasco op tafel. Koud ook goed.

Na: chocolade-ijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden