null Beeld

ReceptJoke Boon

Amandelpasta en Elvis-tosti 2.0

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Om mijn recept van vandaag in te leiden wilde ik u aanvankelijk iets vertellen over Elvis Presley en de tosti die ik naar hem heb genoemd. Dat plan wijzig ik in iets anders dat betrekking heeft op muziek.

Op Linkedin zie ik regelmatig posts voorbijkomen van de stichting No Guts No Glory. Telkens ben ik geroerd door de inhoud daarvan. Hoe deze stichting alles in het werk stelt om de laatste wens van iemand uit te voeren. Het gaat over mensen die midden in het leven staan en ongeneeslijk ziek zijn. Die graag nog eenmaal een concert van een bepaalde artiest bij willen wonen, toch nog willen trouwen of een afscheidsfeest willen geven.

De stichting is een Nederlandse stichting die zich inzet om bijzondere belevenissen en wensen mogelijk te maken voor mensen met kanker en hun mantelzorgers. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, en professionele hulp. In 2010 is de stichting opgericht door Sander Gerritsen die een jaar later zelf aan kanker overleed. Daarna is de stichting voortgezet door zijn zus Ellen. Aanvankelijk richtte de stichting zich op het geven van vergoedingen aan kankerpatiënten voor behandelingen die niet door de zorgverzekeraar werden betaald. Vanaf 2020 zet de stichting zich in voor activiteiten voor patiënten, waarbij muziek meestal een hoofdrol speelt. De stichting leeft van donaties van particulieren en bedrijven en ontvangt geen geld van de overheid.

Dit hier met u delen leek me belangrijker dan een memoir over Elvis, hoe zeer ik zijn muziek ook ben gaan waarderen na de film Elvis die ik vorig jaar zag. Hij was dol op een sandwich met dik pindakaas en banaan. Daar maak ik mijn eigen 2.0 versie van. Met zelfgemaakte amandelpasta, banaan, extra pure chocolade en dit alles getoast. Niet iets voor elke dag, maar wel érg lekker.

Misschien wel lekkerder dan pindakaas. Eenvoudig en veel goedkoper om zelf te maken. U kunt het gewicht van de noten aanpassen.

Ingrediënten

Voor een potje amandelpasta:
• 250 g amandelen, met vlies
• 1-2 el plantaardige olie
• piepklein snufje zout
• schoon glazen potje of bakje
Voor de Elvis-tosti 2.0, per persoon:
• 2 boterhammen, soort naar keus
• 1- 1 ½ el amandelpasta
• ½ rijpe banaan, in plakjes of grof geprakt
• 25 g extra pure chocolade 70% of meer cacao, grof/middelgrof gehakt

Bereiding

Voor de amandelpasta: verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de amandelen erover uit. Rooster de amandelen 8-10 minuten in het midden van de oven. Laat iets afkoelen. Maal de amandelen met de olie en zout tot een pasta. Schraap tussendoor de wanden van de keukenmachine schoon. Doe de pasta in een schoon potje. Bewaar als pindakaas.

Voor de Elvis-tosti 2.0: besmeer een boterham royaal met amandelpasta. Beleg met banaan en de gehakte chocolade. Leg de andere boterham erop, druk aan en toast in een tosti-ijzer bruin en krokant. Snij schuin door, lekker met een kop thee.

Géén tosti-ijzer? Bak de tosti in wat olie in een koekenpan aan beide kanten bruin.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden