null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Als de chocoladekokoskoekjes op zijn, bak ik gewoon weer nieuwe

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Bij een kopje koffie of thee hoort een koekje. Het schijnt dat Nederlanders het imago hebben slechts één koekje te presenteren en dan de trommel weer te sluiten, wat onze vermeende gierige aard zou tonen. Misschien stamt dat ene koekje wel uit de tijd dat tussendoortjes nog geen gemeengoed waren of de meeste mensen het gewoon niet zo breed hadden.

De eerste gedecoreerde koektrommel stamt al uit de 19de eeuw. Ik ben opgevoed met een volle koektrommel en die gewoonte heb ik samen met een koektrommel van thuis overgenomen. Gekochte koekjes vind ik al snel te zoet. Daarom bak ik ze liever zelf, zodat ik het suikergehalte naar mijn smaak kan aanpassen. Koekjes bakken vind ik een leuk en knus werkje. Onder mijn oven zit een grote lade en daar liggen de ringen en doosjes met uitsteekvormen, die ik gebruikte toen ik samen met mijn kinderen koekjes bakte.

Nu bak ik vooral koekjes voor als ze (on)verwacht langskomen en vaak geef ik ze de inhoud van de trommel dan mee. “Dan bak ik gewoon weer nieuwe”, zeg ik als ze opmerken dat ik dan met een lege trommel achterblijf.

Met de chocoladepindakaas van het recept van vorige week bakte ik heerlijke koekjes, die ook geschikt zijn voor veganisten, omdat ze geen boter of eieren bevatten. Heeft u die pindakaas niet gemaakt, kijk dan bij de ingrediënten voor een alternatief.

De koekjes zijn makkelijk te maken en ze blijven in de trommel zéker een week goed. Het recept is voor veertien koekjes.

Chocoladekoekjes met kokos, ingrediënten

• 50 gram volkorenmeel
• 65 gram bloem
• ½ theelepel bakpoeder
• snufje zout
• 100 gram chocoladepindakaas óf 50 gram pindakaas en 50 gram chocoladepasta
• 40-60 gram suiker, afhankelijk van uw smaak
• 50 gram havermout
• 75 milliliter zonnebloemolie en 50 milliliter water
• 10 gram geraspte gedroogde kokos

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng grondig door elkaar met een lepel.

Neem telkens een lepel en vorm met koele handen een bolletje van het formaat van een ongedopte walnoot. Leg ze op de bakplaat en druk ze met een vork of de hand iets platter.

Bak 15 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes in een goed afsluitbare trommel.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden