null Beeld
Beeld

Koken metCharlotte Kleyn

Aloo posto (aardappels met wit maanzaad)

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn

“We zetten lampen of kaarsjes door het hele huis, zodat de goden de weg naar binnen kunnen vinden om ons voorspoed en rijkdom te brengen. Er moet zelfs een lichtje branden in de wc.” De Indiase Paulami Joshi nodigde een groepje culinair schrijvers uit in haar keuken in Hoofddorp voor het lichtjesfeest Diwali, een van de belangrijkste hindoeïstische feestdagen. Een week later dan het feitelijke Diwali, maar wel heel toepasselijk op Sint-Maarten: elke tien minuten staan er zingende kindjes op de stoep met lampionnen – met zoveel extra licht kunnen de goden niet verdwalen. De kleine zangers krijgen snoep, wij vallen aan op het feestmaal dat Paulami heeft klaargemaakt.

Traditioneel eten ze in Bengalen, waar haar familie vandaan komt, een vers geslachte geit. In de rest van het land komen er alleen vegetarische gerechten op tafel. Ook vanavond: er is vada pav, een knapperige pittige aardappelburger met gember en specerijen, geserveerd op een zacht kadetje. Daarnaast zwarte-kikkererwtencurry, curry met balletjes van bakbanaan, basmatirijst, parata (platbrood). En shrikhand, een dessert van hangop met kardemom, saffraan, pistache en granaatappelpitjes. Jaloers? Begrijpelijk, maar wees niet getreurd: alle recepten staan in Paulami’s boek De bijbel van de Indiase keuken.

Van mij krijgt u alvast een Paulami-recept. Geen gerecht dat we de 11de november kregen, maar een uit Bengalen, de regio van haar familie. Daar koken ze alles in mosterdolie, die u bij de Indiase winkel in het cosmeticavak vindt. Daar hebben ze ook wit maanzaad, de onrijpe versie van de zwarte zaadjes, die een notig smaakje geven en dienen als binder van de saus. Geen Indiase winkel in de buurt? Neem zonnebloemolie en koop het maanzaad online.

Ingrediënten voor 4 personen

• 4 eetlepels wit maanzaad
• 4 kruimige aardappels, geschild
• 2 eetlepels mosterd- of zonnebloemolie
• ½ theelepel nigellazaad
• 1 ui, in halveringen
• 2 groene rawit-pepertjes (of 1 grote groene peper), in de lengte gehalveerd
• ½ theelepel kurkuma

Bereiding

Week het maanzaad 30 minuten in 4 eetlepels warm water. Maal vervolgens inclusief het water helemaal fijn in een vijzel.

Snijd de aardappels in blokjes van 2 centimeter.

Verwarm de olie en bak er het nigellazaad 40 seconden in op middelhoog vuur. Voeg de ui en peper toe en bak 5 minuten al omscheppend. Doe de aardappel, kurkuma, wat zout en 240 milliliter water in de pan en kook afgedekt in 10 minuten tot de aardappel beetgaar is. Voeg de maanzaadpasta toe en meng goed. Laat 10 minuten zonder deksel inkoken. Lekker met rijst.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden