ReceptLof met appelstroop

Alle lof voor appelstroop, een prima basis voor een dressing

Samuel LevieBeeld Mark van der Zouw

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Mijn dochter zit weer eens in een moeilijke eetfase. Haar onderhandelingsvaardig­heden worden met de dag beter. Een halve boterham met pindakaas en een halve boterham met appelstroop is inmiddels het compromis waar we de dag mee beginnen. Zelf ben ik nooit echt een appelstroopfan geweest. ­Jarenlang stond er een grote pot appelstroop in de kast die ik ooit bij de groothandel kocht. Die is nu op en vervangen. Ayla onderhandelt ook appelstroop op haar rijst­wafel, pannekoek en boterham met kaas.

Afgelopen week zette ik haar een salade voor. Geroosterde courgette en amandeltjes met een dressing van balsamico. Het chique flesje kocht ik voor bijna honderd euro in Bologna van een vrolijke azijnverkoper, die het me verkocht als ‘ze best of ze best’. De balsamico is bijna zo dik als stroop, 25 jaar oud en op jeneverhout gerijpt. Zo’n flesje dat je nauwelijks gebruikt, omdat het zo godvergeten duur was. Ik kocht het niet om naar te kijken en dus ging het over de courgette. Ayla nam een hap en keek me verrukt aan. “Mmm papa, er zit appelstroop in de sla.” Eindelijk werkte haar liefde voor appelstroop in mijn voordeel. Groente eten blijft lastig, maar mijn appelstroopdressing is een nieuw wapen in de eetstrijd.

Het leuke is dat appelstroop daadwerkelijk een heel goede vervanger is van te dure balsamico. Deze azijnsoort wordt gemaakt van zorgvuldig ingekookt sap uit druivenmost, dat vervolgens op eiken vaten wordt gerijpt. Goede balsamico althans. Goedkopere supermarktvarianten zijn neppers bestaande uit azijn die is gezoet met karamel. Echte appelstroop lijkt méér op balsamico.

In Nederland bestaat nog een aantal traditionele stroopstokers. Zij maken stroop van appels en peren. Die worden opgekookt, gefilterd en voor ongeveer 90 procent ingekookt. Dit lijkt op het balsamicoprocedé en het resultaat is een prachtig stroperige ­substantie. Zuur en donker van smaak, en daarmee de perfecte basis voor een saladedressing.

Het receptlof met appelstroop

• 2 stronken witlof
• 2 stronken roodlof
• 2 handen rucola
• 1 el appelstroop
• 2 tl wijnazijn
• 2 tl water
• 2 el olijfolie
• handje gerookte amandelen
• 40 gram oude boerenkaas

Bereiding

Dit is een lekkere salade als bijgerecht of voorgerecht. Gebruik goede kaas en amandelen. Heb je geen lekkere gerookte amandelen voor handen, gebruik dan geroosterde amandelen.

Was de lof en snijd in de lengte in vieren. Verdeel de lof samen met de rucola over een groot plat bord. Maak een dressing door de appelstroop los te roeren met azijn en water, en roer hier vervolgens de olijfolie doorheen. Breng de dressing op smaak met een kleine snuf zout.

Verdeel de dressing over de lof. Hak de gerookte amandelen en rasp of schaaf de kaas. Verdeel de kaas en de amandelen over de salade.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden