ReceptBas Robben
Advocaat
Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.
Bij het vallen van de woorden Ter Apel denk ik niet meteen aan het niemandsoord waar vluchtelingen naartoe worden gestuurd. Ik denk aan de periode dat mijn dementerende grootvader daar in een verpleeghuis enkele maanden moest verblijven voordat er een plekje dichterbij huis vrijkwam, in Klazienaveen.
Ik had toen krap de leeftijd bereikt dat er gedronken mocht worden en greep die kans aan om elke druilerige zondag een advocaatje met slagroom en ijs te eten met mijn opa. Die zalvigzachte, rijke custard met een kick vind ik nog steeds lekker en al helemaal met Pasen. In puddingen, over taarten, over een bol ijs.
De eerste versie die lijkt op advocaat stamt uit 1828. Toen ontwikkelde J.G. Cooymans in zijn distilleerderij in Den Bosch de eierdrank, toch alweer bijna twee eeuwen geleden. Flessen van Cooymans zijn nu ook nog steeds te koop. Maar het leek mij wel zo leuk om zelf een fles te maken, ingewikkeld is het niet. Ik deelde al eens een recept voor advocaat met geurige pandan (terug te vinden op de site van deze krant), maar dat is niet het recept waar ik steeds naar teruggrijp.
De Amsterdamse banketbakker Holtkamp schreef een altijd lukkend recept voor advocaat, die lekker stevig en lobbig is doordat er alleen maar eidooiers in gaan. Ik weet zeker dat het u zal smaken. Fijne Pasen.
Ingrediënten (voor 1 fles van ± 700 ml)
• 250 gram eidooiers (dat zijn ± 10 eieren)
• 250 gram suiker
• 2 theelepel vanillepasta of 1 eetlepel vanille-extract
• mespuntje zout
• 300 gram brandewijn (of wodka)
Bereiding
Voor dit recept heeft u een thermometer nodig.
Doe alle ingrediënten in een glazen kom die bovenop een kookpan past. Doe heet water in de kookpan en breng dit aan de kook, zet het vuur dan iets lager. Zet de glazen kom erbovenop. Roer met een garde door tot de vloeistof dikkig is en de thermometer 62 graden aangeeft. Roer voortdurend over de bodem, zodat de advocaat niet onderaan gaarder is dan bovenin.
Laat de gootsteen vollopen met koud water, ongeveer 10 centimeter hoog. Zet de hete schaal vervolgens in het koude water en roer vijf minuten door zodat de ergste hitte eruit is. Giet de advocaat door een zeef in een fles met een wijde hals. Bewaar de advocaat in de koelkast, daar blijft hij vier weken goed.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.